TTB ve Balıkesir Aile Hekimleri Derneği, Balıkesir Ayvalık 5 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli bir hemşirenin saldırıya uğradığını ve hemşireyi korumak isteyen bir hastanın da bıçaklandığını açıkladı. TTB’den yapılan açıklamada, “Çalışanını koruyamayan, halkın sağlığını koruyamaz” denilerek saldırıya tepki gösterildi.

Sağlıkta şiddet sürüyor: Hemşireye saldırdı, hastayı bıçakladı

BİRGÜN/ ANKARA

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve TTB Aile Hekimliği Kolu, bugün sabah saatlerinde Balıkesir’deki Ayvalık 5 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’ne gelen bir şahsın, aşı odasına girerek görevli hemşireyi darp ettiği ve hemşireyi korumak için araya giren bir hasta yakınını da bıçakladığı açıklandı.

TTB’nin açıklamasında “Çalışanını koruyamayan, halkın sağlığını koruyamaz” denilerek, “Uyarıyoruz, sağlık yöneticileri yaptıkları her açıklamanın etkisini ölçebilme sorumluluğunda olmalıdır. Gerekli hazırlıklar yapılmadan, yetersiz sayıda aşı gönderilmişken; basına yapılan açıklamalar Aile Hekimliğinde yığılmalara neden olmuş, aşının Covid- 19’dan koruduğu algısı ısrarları artırmış, şiddetin önünü açmıştır. Ayrıca Aşı dolaplarının bu uygulama için yeterli kapasitede olmaması ve personel yetersizliği sorunları çözülmeden bu kadar büyük bir nüfusun aşılama çalışmalarında sıkıntıları ve şiddeti artıracağını hatırlatırız” denildi.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI

Pandemi sürecinde yoğun tempo içinde çalışan sağlık çalışanlarına karşı duyarlı olunması ve yetkililerin de eksiklikler konusunda en kısa sürede gerekli önlemleri alması gerektiğine de vurgu yapılan açıklamada, “Üzgünüz ve kırgınız. Sağlık sistemindeki her eksiklik ya da sorundan sağlık çalışanlarının şahsi olarak sorumlu tutulmasını, şiddete dönüşmesini kabul edemeyiz” ifadeleri yer aldı.

OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Saldırıya uğrayan hemşirenin darp raporu aldığını açıklayan Balıkesir Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu’nun açıklamasında ise Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğümüzce acilen gerekli önlemlerin alınması ve mutlaka açıklama yapılması elzemdir. Sadece iş için varsayılan ama ne korumak için ne de haklarının ödenmesi için tek bir adım atılmayan sağlık çalışanlarının yok sayılmasından vazgeçilmelidir. Aile sağlığı merkezinde çalışan hekiminden, ebe, hemşire ve hizmetlisine kadar arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Pandemi döneminde gerekli önlemleri almayanları, sorumluluk mevkiinde olanları göreve davet ediyor ve olayın takipçisi olacağımızı bildirmek istiyoruz” ifadeleri yer aldı.