Aydın’da bir hekim, gece yarısı polislerin gözü önünde alkollü bir hasta tarafından darp edildi. Hekimin kaşı yarılırken şiddet faili 11 saat sonra serbest bırakıldı. Sağlık emekçileri tepki gösterdi: Sahipsiziz, kimsesiziz.

Sağlıkta şiddet yine cezasız kaldı

HABER MERKEZİ

Sağlıkta şiddet son bulmuyor, faillerin cezasız bırakılması şiddetin daha da artmasına neden oluyor. Son olarak Aydın Didim’de bir hekim, polisin gözü önünde alkollü bir kişi tarafından darp edildi. Gözaltına alınan zanlı, yalnızca 11 saat sonra serbest kaldı.

Olay, dün gece yarısı Didim Devlet Hastanesi’nde meydana geldi. Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bir sürücünün aşırı alkollü olduğunu tespit etti. Polislere alkol kontrolü sırasında zorluk çıkaran Tahir D. elleri kelepçelenerek hastanenin acil servisine getirildi. Bir süre sonra acil serviste nöbetçi olan 26 yaşındaki Dr. Doğancan Kılıç, muayene için getirilen Tahir D.’den kabine geçmesini istedi. Bu sırada zanlı, hekime yaklaşarak polislerin gözü önünde kafa attı. Aldığı darbe sonucu Kılıç’ın sağ kaşı yarıldı. Saldırgan emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi, olaydan 11 saat sonra da serbest bırakıldı.

KAŞINA 5 DİKİŞ ATILDI

Olayın ardından Dr. Kılıç’ın yarılan kaşına 5 dikiş atıldı. Neye uğradığını şaşırdığını söyleyen Kılıç, “Yanına gidip, hasta muayene yerine geçmesi için ‘buyrun’ dedim. Bu sırada hiçbir neden yokken bana kafa attı. Neden böyle bir şey yaptığına anlam veremedim” dedi.

BİZİM KİMSEMİZ YOK

Hekimin maruz bırakıldığı saldırıya meslektaşlarından tepki yağdı. Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Bu hekim, öğrencim, meslektaşım, evladım ve bizim şikâyet edebilecek kimsemiz yok. Ona, bize bunu yaşatanlara, göz yumanlara lanet olsun” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Güner Sönmez de “Meslektaşımızın kaşına 5 dikiş atılırken şahıs serbest bırakılmış. Sahipsiziz, kimsesisiz” diye yazdı.

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz ise “Adli ve idari olarak gerekli soruşturmalar başlatılmıştır. Sürecin takibi her yönüyle bizzat müdürlüğümüzce yapılacaktır. Hekimimize ve ailesine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yapılan bu menfur saldırıyı kınıyoruz” açıklaması yaptı.

AKP İLE ŞİDDET ARTTI

Sağlıkta şiddet, sağlık emekçilerinin yaşadığı en yakıcı sorunların başında geliyor. Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre, son 20 yıla kadar ülkede sağlıkta şiddet sonucu öldürülen hekim sayısı 1 iken, AKP’nin iktidarda olduğu son 20 yılda bu sayı 12’ye çıktı. Yalnızca 2020 yılında beyaz kod verilen 12 bine yakın sağlıkta şiddet vakası meydana geldi. TTB’nin anketine katılan hekimlerin yüzde 84’ü meslek hayatı boyunca en az bir kez sözel ve/veya fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtti.

Hükümet sağlıkta şiddeti önleyeceği iddiasıyla bir yasa çıkardı; ancak hekimlerin ve meslek örgütlerinin taleplerini yok sayarak hazırlanan bu yasa etkili olmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da dört gün önce yaptığı açıklamada yasanın yetersiz kaldığını itiraf ederek “Hukukun, eli kolu bağlı kalan sağlık çalışanını kollaması gerekiyor” dedi. Hekimler, şiddeti artıran sağlık politikalarına derhal son verilmesini, göstermelik olmayan bir sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmasını ve şiddet faillerine caydırıcı cezalar verilmesini talep ediyor.