Antep’te görevi başındayken katledilen Dr. Ersin Arslan, 10’uncu ölüm yıldönümünde tüm yurtta anıldı. İktidarın sağlıkta şiddeti körükleyen politikalarına dikkat çeken hekimler bir kez daha etkili bir yasa istedi.

Sağlıkta şiddeti iktidar körüklüyor

Haber Merkezi

Sağlıkta şiddet artıyor, her gün sağlık emekçilerine yönelik 80’den fazla şiddet vakası meydana geliyor. Sağlıkta şiddeti gösteren Beyaz Kod bildirim sayısı geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 150 arttı, 30 bine dayandı. Hekimlerin yüzde 84’ü meslek hayatlarında en az bir kez şiddete maruz kaldığını söylüyor. Son 20 yılda 11 hekim katledildi. Birçok ilde dün eylem yapan sağlık emekçileri, öldürülen meslektaşlarını andı, sağlıkta şiddeti protesto etti.

Dr. ARSLAN UNUTULMADI

Antep’te 17 Nisan 2012’de bir hasta yakını tarafından görevi başında katledilen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümü, Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” ilan edilmişti. Dr. Arslan’ın 10’uncu ölüm yıldönümünde sağlık örgütleri İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Diyarbakır, Çanakkale, Mersin, Batman, Bursa, Antep, Hatay, Van ve Samsun’un da aralarında olduğu birçok ilde basın açıklamaları gerçekleştirdi. Dr. Arslan’ın şahsında sağlıkta şiddet sonucu yaşamını yitiren tüm sağlık emekçilerini anan hekimler, şu açıklamayı yaptı:

“Dr. Ersin Arslan’ı ve son 20 yıl içinde öldürülen diğer 10 meslektaşımızı sadece öfkeli hasta ve yakınları değil, mevcut sağlık sisteminin ağır sorunları aramızdan aldı. Bu sorunları gidermek siyasi iktidarın sorumluluğundadır. Ancak sağlıkta şiddetin azalmasını sağlamak yerine şiddet sarmalını besleyecek, büyütecek bir tutumda ısrarcı olundu. Bu tutum sonucunda şiddet yayıldı, olağanlaştı. Hekime ve tüm sağlık çalışanlarına hakaret, küfür, tehdit, aşağılama, darp ve hatta cinayet, sorunlar karşısında başvurulan genel geçer bir yöntem halini aldı.”

TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI

Pandemide de şiddetin azalmadığını, aksine arttığını vurgulayan hekimler, “TTB defalarca bu şiddet ortamını düzeltecek, rehabilite edecek öneriler sundu, ama siyasi iktidar bunlara kulaklarını tıkadı. Tıkanmış sağlık sisteminin aynı şekilde devam ettirilmeye çalışılması, sağlıkta şiddetin daha da artmasına zemin hazırladı. İktidarın kolaylıkla hazırlayabileceği etkili bir yasal düzenleme bile, şiddeti hiçbir şekilde önleyemeyecek kadük bir düzenleme haline getirildi” dedi.

TTB olarak toplumun sağlık hakkı için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan hekimler, şiddetten uzak güvenli çalışma koşulları istedi. Hekimler, “Artık bir hekimin/sağlık çalışanının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmadı. Şiddet sona erene kadar mücadelemiz sürecek. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızı, 30 yaşında aramızdan ayrılan Dr. Ersin Arslan şahsında saygı ve şükranla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

AYM: CEZA ARTIRIMI ANAYASA'YA UYGUN

Anayasa Mahkemesi (AYM), sağlık emekçilerine yönelik şiddet suçlarında cezaların yarı oranda artırılmasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olmadığına hükmetti. İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nin başvurusunu oybirliğiyle reddeden AYM, kararının gerekçesinde, sağlık çalışanlarına karşı işlenen suçlarda son yıllarda artış olduğu için bu düzenlemenin yapıldığına dikkat çekti. Yarı oranındaki ceza artırımının ölçüsüz olmadığına vurgu yapılan gerekçede, düzenlemenin Anayasa’nın 10’uncu maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı olmadığı belirtildi.