Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı, hekime karşı şiddeti protesto eden ve TTB’nin çağrısıyla ülke genelinde iş bırakan Dr. Tahsin Çınar hakkında ‘kaos ve infial yarattığı’, ‘izin olaylara öncülük ettiği’ gerekçesiyle disiplin soruşturması başlattı. Dr. Çınar, “Bu soruşturmayla hakkını arayan herkese gözdağı veriliyor” dedi.

Sağlıkta şiddeti protesto eden ve greve katılan hekime soruşturma
Dr. Maryam Arslan'ın şiddete uğraması 6 Haziran'da iş bırakılarak protesto edilmişti

Dilara ŞİMŞEK

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı, 6 Haziran'da bir hekimin şiddete uğramasının ardından yapılan eylem ve 15 Haziran'da Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) çağrısıyla ülke genelinde yapılan grev nedeniyle Dr. Tahsin Çınar hakkında disiplin soruşturması başlattı.

Başlatılan soruşturmada İstanbul Tabip Odası Asistan ve Genç Uzman Hekim Kolu Temsilcisi Dr. Tahsin Çınar’ın ‘kaos ve infial yaratmaya çalıştığı’; hekime şiddete karşı yapılan eylemin ise hasta mağduriyetine yol açtığı’ ifadeleri yer aldı: “Soruşturma konuları birbirinden bağımsız olarak gerçekleşen iki ayrı olaydır. Bu konulardan ilki Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalına bağlı bölümlerde görev alan asistan hekimlerin izinsiz olarak iş bıraktıkları, hasta mağduriyetine neden oldukları ve bu olayda şahsınızın sosyal medya üzerinden izinsiz eylem çağrısında bulunduğu, kaos ve infial yaratmaya çalıştığıdır. Bir diğer konu ise 15.06.2022 tarihinde fakülte sınırları içinde gerçekleştirilen izinsiz olaylara şahsınızın öncülük ettiğidir."

Soruşturmayla ilgili Çınar, yapılanın hukuksuz olduğunu vurguladı. “Örgütlenme hakkımı, düşüncemi açıklama hakkımı kullandığım için soruşturma açılıyor” diyen Çınar, şöyle konuştu: “Hekim arkadaşımız şiddete uğradıktan sonra sendika ile birlikte iş bırakma kararı aldık. Bu kararı Twitter hesabımdan paylaştığım için kaos ve infial yaratmaktan soruşturma açıldı. Şiddete uğradıktan sonra hastane yönetiminden hiçbir ses çıkmadı. Hatta bize abarttığımız söylendi, üstü kapatılmaya çalışıldı. İkinci konu ise 15 Haziran’da TTB’nin çağrısıyla ülke genelinde yapılan grev. Aynı zamanda TTB’nin hastane temsilcisiyim. İnsanları organize etmek benim görevim, ödevim. Basın açıklamasını okumuştum. Bunun için de ‘izinsiz olaylara öncülük’ etme gerekçesiyle soruşturma açıldı.”

GÖZDAĞI VERİLİYOR

Çınar, bu soruşturmayla hakkını arayan herkese gözdağı verildiğini vurguladı: “Hekimlerin örgütlülüğün arttığı bir dönemdeyiz. Sesini çıkaranı kriminalize etmeye çalışıyorlar. Aslında soruşturma sadece bana değil; sesini çıkaran herkese gözdağı vermek için açıldı. Cadı avı haline getirdiler. Bu soruşturmadan hukuki anlamda bir sonuç elde etmemeleri gerekiyor."

TTB'DEN AÇIKLAMA: EYLEMLERİMİZİN MEŞRULUĞU SORGULANAMAZ

TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu, Dr. Çınar hakkında başlatılan soruşturmayla ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde asistan hekim olarak görev yapan kol üyemiz ve hastane temsilcimiz Dr. Tahsin Çınar’a çalıştığı bölümdeki meslektaşının şiddet görmesi sonrası asistan hekimlerin yaptığı eylem ve ülke çapında yapılan 15 Haziran görev eylemine katılması nedeniyle dekanlık tarafından soruşturma başlatılmıştır. Soruşturmanın açılış nedeninden, soruşturma yazısına kadar hukuksuzluk içeren bu müdahaleyi kabul etmiyoruz.

Meslektaşımıza iletilen yazıda “kaos ve infial yaratmaya çalışma”, “izinsiz olaylara öncülük etme” ifadeleri ise yürütülecek soruşturmanın keyfiliğini ve hukuksuzluğunu göstermektedir. Tüm ülke çapında yapılan eylemler sonrası hedef seçilerek bazı hekimlere açılan soruşturmalarla korkutma, yıldırma ve hekim hareketini bölme çabaları boşunadır. Hastane temsilcisi olan arkadaşımıza açılan soruşturma yüzbinlerce hekime açılmıştır. Soruşturma derhal geri çekilmelidir. Hukuksuzlukla tüm alanlarda mücadelemize devam edeceğiz.”