Evet geldik sona…

Peki, ortaya koymaya çalıştığım sorunlar ve gerçekler çerçevesinde olması gereken ne? Haliyle hep olumsuzluk yüklemenin anlamı da yok.

Futbolu amaç edinmiş ülkelerde, kulüplerin oynadıkları futbol ve kulüplerin kazandıkları başarıların yanında, futboldan elde ettikleri gelirlerle ülkeye kazandırdıkları katma değer ve oluşan marka değeri, seyircilerin her hafta neredeyse bir resital seyretme amacı ile gittikleri ve tamamı skora endeksli olmayan, sadece ve sadece oyunun güzelliklerinin sahnelenmesi üzerine kurgulanan bir oyun ortaya konmaktadır.

Bu güzel oyunun içinde, kulüp başkanlarının ve federasyon başkanlarının isimleri bilinmez. Takım, teknik adamların ve futbolcuların isimleriyle anılırken; bunun yanında özelliklerini bildikleri kulüp bileşenlerini eleştirirken büyük resmin farkında olarak değerlendirme yapan bir spor komu oyu oluşur.

Futbolu küresel oyun olarak kabul eden bu yapıdaki ülke takımları, bilimsel tüm yöntemleri ve stratejileri kullanarak daha kaliteli bir oyunun ortaya çıkması için çaba harcar.

Amaç, sürdürebilir başarının sağlanabilmesi için tüm önlemler almaktır. Ortaya çıkan futbol kültürü; bir oyunun ötesinde, içinde barındırdığı sosyoekonomik değerlere sahip çıkarak oyunu ahlaki ve etik bir zeminde tutmaktır.

Burada oluşan ‘kültür’; ‘küresel’ oyunun tüm (iç ve dış) etkenlerine ve dinamiklerine sahip çıkan ‘küresel’ kültürdür. ‘Yöresel’ etkilerin çoğu küreselliğe everilmiştir.

Tüm takımların omurgasını şekillendiren tarihsel bir süreç ve onu destekleyen hikâyeleri vardır. Kulüp misyonları bu hikâyelere sadık kalacak biçimde oluşturulur. Misyon çerçevesinde oluşturulan takım stratejileri renkleri ve armaları ortaya çıkarmıştır. Tüm bunlar oyunda beklenti ve tavrı belirleyen ana öğedir, takımın ve ülkenin amacını belirleyen kritik etkenlerdir.

Yüzlerce yıllık birikim, değişime ayak uyduracak kulüp kültürü bunu sağlayacak liderleri yetiştirmesi, kulübün ve oyunun sürdürebilir başarısının sağlanmasında önemlidir.

Tüm bu süreçlerin doğru yönetilmesiyle kazanılan saygınlık, futbolun özerk ve bağımsız olarak siyaset üstü bir yapı olmasını sağlar.

Bu yapının bilincinde olan, kendine taahhüt edilenin ve beklentisinin farkında olan seyircinin tavır alış şekli de takımdaki beklentinin ne olması gerektiği buna göre farklılık gösterir.

Madem futbolu bir endüstri olarak kabul ediyoruz, madem futbolu ‘küresel’ bir ‘kültür’ ve bir değer olarak kabul ediyoruz, o zaman bu bilgilerin kaynağına da inmek gerekir.

Bilimsel yöntemlerin kullanılacağı alan haline gelmesinin gerekçeleri çok açık şekilde izah edilmesi gerekir ki; bu şekilde kaotik yapıların var olma sebepleri ve ondan beslenenlerin ortadan kalkması sağlanabilsin.

Futbolun detayında gizli paydaşlar oyunun gelişimindeki en önemli kadrodur.

Bu detayların incelenmesi ve katkı seviyesinin belirlenmesi, sürdürebilir başarının sağlanmasında ve istikrarın korunmasındaki etkilerinin ortaya çıkarılmasına neden olur.

Peki, bu detaylar neler?

- Finansal disiplin ile kulüp prensiplerine uygunluğu.

- Teknik prensiplerin belirlenip programlanması ve bu prensiplere göre yapılanmanın gerçekleşmesi ile, sürdürülebilir başarı ve istikrarı sağlamak açısından uzun vadeli çalışma koşullarının oluşturulması.

- Altyapı programlarının teknik programa uygun şekilde dizayn edilmesi ve programı uygulayacak kadronun kulüp içinden yetiştirilerek, istikrarlı bir sürdürebilirliğin sağlanması.

- Etik değerlerin ‘küresel’ anlamda kabulünün yanında, içsel davranış kurallarının bir mesleki ahlak normları şeklinde sosyal davranış prensipleri halini alarak, bir davranış geleneği halinde aşağıdan yukarıya doğru kurumsal bir şekilde devam edecek yazısız kural haline getirilerek gelenekleştirilmesi.

- Armanın geleneksel değerinin korunarak, seyircinin ayniyet duygusunun korunması ve başarıyı sağlayacak duyarlılığın beklenti haline getirilmesi.

-Tüm bu detayların oyun ve yönetimde yarattığı gücü, detayların kendi aralarındaki kombinasyon yönetimlerini yapabilmek, gerçek bir liderlik, kuvvetli bir yönetim ve ‘kültür’ yönetimi bilgisine sahip kadro gerekir. Bu kadronun gerçek bir genel kurul (!) tarafından seçilmesi.

Sonuçta: Futbol bu kadar da kolay bir oyun değilmiş.

Gerçekten futbol adına bazı anlaşılmazlıkları çözmenin yolu, bu kodları anlamaktan geçmektedir.