İdlib’de sıcak çatışmalar sürerken, 'Bahar Kalkanı Harekatı'nın başladığını duyuran Milli Savunma Bakanı Akar, “Rusya ile karşı karşıya gelme niyetimiz yok” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 5 Mart’ta Moskova’da Putin ile görüşecek

Sahada ‘bahar kalkanı harekâtı': Moskova’da çözüm arayışı

Politika Servisi

Ateş hattındaki İdlib’de tansiyon her geçen gün yükselirken bölgedeki şiddetli çatışmalar dinmek bilmiyor. Suriye ordusunun saldırısıyla 34 askerin yaşamını yitirmesi ve Ankara’nın, Soçi Mutabakatı’nın gerisine çekilmesi için Şam Yönetimi’ne tanıdığı sürenin önceki gece dolmasının ardından Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar, 'Bahar Kalkanı Harekatı'nın başladığını duyurdu. Akar, “Bugüne kadar 1 İHA, 8 helikopter, 103 tank, 72 top/obüs/ÇNRA, 3 hava savunma sistemi ve 2 bin 212 Rejim askeri etkisiz hale getirilmiştir” dedi.

Suriye’ye ait iki savaş uçağı düşürüldü

Öte yandan Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı, cihatçıların Suriye ordusuna ait bir savaş uçağının düşürdüğünü açıkladı. Ancak her iki haber ajansı da bir süre sonra “Son dakika” gelişmesi olarak duyurdukları haberi geri çekti. Suriye devlet ajansı SANA, Türkiye’ye ait bir İHA’nın düşürüldüğünü öne sürerken, Şam yönetimine yakın kaynaklar da cihadcıların yanlışlıkla Türk İHA’sını düşürdüğünü iddia etti. MSB’nin açıklamasında ise Türkiye'ye ait bir SİHA'nın düşürülmesi üzerine iki Hava Savunma Sistemi'nin imha edildiğini ve Suriye ordusuna ait iki savaş uçağının düşürüldüğünü duyurdu. SANA da Suriye ordusuna ait SU-24 tipi 2 savaş uçağını Türkiye’nin düşürdüğünü doğruladı. Reuters'ın Suriye devlet televizyonu kaynaklı haberinde Türkiye'nin Suriye ordusuna ait 2 savaş uçağı düşürdüğü belirtildi. SANA, uçaklardaki pilotların paraşütle atladığını ve durumunun iyi olduğunu aktardı.

Erdoğan Moskova’da Putin ile görüşecek

İdlib'de tırmanan gerilimin ardından ilişkilerin kopma noktasına geldiği Ankara-Moskova hattında diplomasi trafiği de tekrar hızlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 5 Mart’ta Moskova’da bir araya gelecek.

Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Millî Savunma Bakanı Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan da Moskova'ya gidecek heyette yer alacak. Erdoğan geçen haftalarda Putin ile en geç 5 Mart’ta Türkiye’de görüşeceklerini açıklamış fakat Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in Erdoğan'la görüşmek gibi bir planı olmadığını belirtmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya dışındaki tüm ülkelerin askerlerinin Suriye’de uluslararası hukuka aykırı olarak bulunduğunu söyledi. Putin ve Erdoğan’ın 5 ya da 6 Mart’ta görüşmesini umduklarını ifade eden Peskov, liderler arasında gerçekleşecek görüşmenin zor bir görüşme olacağını, ancak ikilinin İdlib’deki durumun istikrara kavuşturulmasına odaklandıklarını teyit ettiğini ifade etti.

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akar, “Rusya'yla karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var. Niyetimiz rejimin katliama son vermesi radikalleşmenin ve göçün önlenmesidir” ifadelerini kullandı.

“Rusya'dan beklentimiz, rejimin saldırılarını durdurarak Soçi mutabakat sınırlarına çekilmesi için etkilerini kullanmasıdır” diyen “ diyen Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birlik, gözlem noktası ve mevzilerimize yönelik saldırılara, meşru müdafaa kapsamında karşılık verileceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Meşru müdafaa kapsamında hedefimiz sadece birliklerimize saldıran Rejim askerleri ve unsurları olacaktır.”