Sahaflar iki tırla Ankara’ya gidiyor

MUSTAFA DERMANLI - mdermanli@gmail.com

Ankara’da 20 Şubat günü kitapseverler için  şölen başlıyor. Bu yıl fuarda 31 sahaf da yer alacak. 200 bini aşkın kitap ve derginin yanı sıra, birçok eski materyali de yanında getirecek olan sahaflar fuara meraklılarını bekliyor. Bu sebeple sahafların fuar yolculuğunu Sahaflar Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Tolga Gürocak ile konuştuk.

2015’te ilk kitap fuarı Ankara ATO Congresium’da 20 Şubat – 1 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. Öğretmen ve öğrencilere ücretsiz olan fuarın giriş ücreti ise 1 TL sembolik bir ücret olarak belirlendi. Geçen sene 100 bin ziyaretçinin katılım sağladığı fuara bu sene daha da fazla katılım bekleniyor. Esas yoğunluğun ise hafta sonlarında yaşanacağı belirtiliyor.

23’ü İstanbul’dan, 1’i Kocaeli’nden ve 7’si Ankara’dan olmak üzere toplam 31 sahafın katılacağı fuarda ‘Sahaflar Sokağı’ kurulacak. İstanbul’dan iki tır kiralayan sahaflar, 200 bini aşkın kitap ve dergiyi Ankara’ya doğru yola çıkardılar. Stant kurulumlarını kendi elleriyle gerçekleştirecek sahaflar Ankaralı kitap ve sahafiye severlerin her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun ilgi göstereceklerinden eminler.

Kendisiyle görüştüğümüz Pami Sahaf’ın sahibi Tolga Gürocak, kitap ve dergilerin yanı sıra özel objeler, film afişleri ve 5 binin üzerinde 1930’lardan günümüze uzanan orijinal gazete ve dergi reklamları götürdüğünü belirtti. “Bu fuara gelen Ankaralılar ne bulacak?” diye sorduğumuz Gürocak, “Elbette nadir kitap ve dergiler olacak. Bunun haricinde de eski objeler, eski telefonlar, pul, para, fotoğraf makinesi, daktilo gibi malzemeler de bizim yaptığımız işle kesişiyor. Ankara’da stantlarımızda bunlar da olacak” cevabını veriyor.

GELECEK YIL DAHA BÜYÜK

Gürocak, “Seneye farklı ve daha büyük bir projemiz var. İstanbul haricindeki sahaf arkadaşlarımızın güçlü bir festivale ihtiyaçları var. Ankara okuyucusu nitelikli. Kaliteli olan her şeyin karşılığını veriyorlar. Bu sebeple seneye yapılacak kitap fuarının adı ve niteliği gelişerek ‘10. Kitap Fuarı ve Sahaf Festivali’ olacak. Bu ilk kez gerçekleşecek. Ayrı bir salonda, bugünkü alanlarımızdan çok daha büyük alanlara geçeceğimiz, isteyen tüm sahaf arkadaşlarımızın yer alabileceği bir şekle bürünecek. Zira bu sene 31 sahaf ancak sığabildik. Seneye daha geniş bir salonda, 70’i aşkın sahafın olacağını tahmin ediyorum. İşte bu hafta başlayacak fuar da önümüzdeki yılı bir nevi provası olacak” dedi ve bu yılın ve önümüzdeki yılı özetledi.

İki aydır bu fuar için hazırlandıklarını söyleyen Gürocak, tüm Ankaralıları hem kitap fuarına, hem de Sahaflar Sokağı’na beklediklerini yineledi.

TOLGA GÜROCAK KİMDİR?

1977 yılında İstanbul’da doğan Tolga Gürocak, 23 senedir Pami Sahaf adıyla sahaflık yapıyor. Beş senedir düzenlenen neredeyse tüm fuar ve festivallere katılan Gürocak bu fuarların organizasyonunda da görev alıyor. Ayrıca Çingeneler üzerine de Türkiye’deki, hatta Dünya’daki en önemli koleksiyonlardan bir tanesine sahip.