Sahel'de Fransa askerleri istenmiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Afrika ülkeleri Burkina Faso ve Nijer'de Fransa'nın Barkhane Operasyonu kapsamında görev yapan askerlerinin sınır geçişleri nedeniyle başlayan protestolarda can kayıpları yaşanması nedeniyle eylemler büyüdü. Nijer'de üç protestocunun iki gün önce Fransa askerlerinin ateş açması sonucu hayatını kaybetmesi üzerine ülkede eylemler dün de devam etti. Burkina Faso'da ise Fransa askerlerine karşı geçen hafta başlayan eylemler, hükümetin ülkedeki cihatçı örgütlere yeterli müdahale etmemesiyle ilgili tepkilerle sürüyor.


Burkina Faso'dan geçişi sırasında halkın tepkisiyle karşılaşan ve yaklaşık bir hafta bölgede beklemek zorunda kalan Fransız askeri konvoyu cumartesi günü Mali'nin Gao kentine ilerlerken Nijer'de de büyük bir protestoyla karşılaştı. Nijer'in Tera kentine ulaşan askeri konvoy protestolara ateş açarak üç kişinin ölümüne neden oldu. Tera Belediye Başkanı Hamma Mamoudou, olaylarda 18 kişinin yaralandığını da açıklarken Fransız ordusu sözcüsü Albay Pascal Ianni, protestocuları dağıtmak için "uyarı ateşi" açıldığını savundu.

SALDIRILARI ÖNLEMEYEN DEVLET BAŞKANINA TEPKİ

Fransa ordusunun 60 kamyon ve 100 askerlik konvoyu 18 Kasım'da Burkina Faso'nun Kaya kentinde de bölge halkı tarafından durdurulmuştu. Konvoyun geçişine izin verilmesi için havaya açılan ateş nedeniyle üç kişi yaralanmıştı. Olayların akabinde ülke çapında yaklaşık bir hafta mobil internet kesintisi uygulanmıştı. Konvoy bir hafta bölgede bekledikten sonra cumartesi gecesi Burkina Faso'dan ayrılarak günün ilk saatlerinde Nijer'in sınır kenti Tera'ya ulaşmıştı.

Burkina Faso'da Fransız askerlerine yönelik geçen hafta başlayan protestolar dün hükümete yönelik tepkilerle devam etti. Ouagadougou kentinde yapılan eylemlerde, Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore yönetiminin ülkedeki cihatçı grupların varlığını önlememesine tepki gösterildi. El Kaide bağlantılı gruplar 2015'ten beri Sahel bölgesinde sık sık saldırılar düzenliyor. En son 14 Kasım'da ülkenin kuzeyindeki Inata kentinde bir jandarma karakoluna düzenlenen saldırıda 53 kişi hayatını kaybetmişti.