Kanadalı Eldorado Gold Corporation’ın Türkiye uzantısı TÜPRAG A.Ş.’nin Samsun’un Şahin Dağları’nda altın madeni arama çalışmaları, Kaz Dağları'nın 5 katı büyüklüğündeki bir alanda devam ediyor.

Şahin Dağları'nda altın tahribatı: Kazdağları'nın 5 katı büyüklüğünde

Kanadalı maden firması Eldorado Gold Corporation’ın Türkiye uzantısı TÜPRAG Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Samsun’un Kavak ve Havza ilçe sınırları arasında yer alan Şahin Dağları’nda yaptığı altın madeni arama çalışmaları kapsamında doğa yok oluyor.

Samsun Kavak-Havza Şahin Dağları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Av. İlhan Ayrancı,Şahin Dağları’nda ilk etap için altın arama izni verilen ruhsat sahasının Kazdağları’nın 5 katı büyüklüğünde olduğunda belirtti. Şahin Dağları’nda alınan ruhsat sahasının 13 bin hektar olduğunu ifade eden Ayrancı, "Altın araması yapılacak alanın büyüklüğü, içerisinde bulunduğumuz tehlikenin durumunu apaçık ortaya koymaktadır” diye konuştu.

Şahin Dağları’nda altın arama için kullanılacak siyanürün, yalnızca o sahayı değil değil tüm Samsun’u tehdit ettiğini vurgulayan Ayrancı, "İnsanlar, buradaki çalışmaların sadece bir kaç köyü etkileyeceğini düşünüyor. Yani sorunun detaylarını bilmiyorlar. Burada altını ayrıştırmak için kullanılan siyanür, sadece Mert Irmağı’na dökülmeyecek. Yeşilırmak ve Kızılırmak’a da dökülecek siyanür akarsular yoluyla Karadeniz’e akacak” dedi.

Kaz Dağları için alınan kararı son derece olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Av. İlhan Ayrancı, aynı kararın Şahin Dağları için de verilmesini ümit ettiklerini söyledi. Başkan Ayrancı, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Şahin Dağları’nda yaşanan doğa katliamına dur denilmelidir” dedi. (AJANS BİZİM)