‘Şahin danışman’ Bolton gitti: Trump İran’la görüşebilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ı görevinden almasının yankıları devam ediyor. ABD’nin Kuzey Kore, İran ve Venezuela’yla yaşadığı krizlerde şahin bir tavır alan Bolton, son zamanlarda Trump ve kabinenin diğer bakanlarıyla farklı düşünüyordu. Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’la görüşmesi ve Afganistan’daki barış sürecinde Taliban’la görüşülmesine muhalefet etmişti. Bolton’ın istifasının muhtemel bir İran görüşmesinin önünü açtığı ileri sürüldü. Bolton göreve gelir gelmez İran ile yapılan nükleer anlaşma iptal edilmişti.

Bolton’ın görevden alınmasının nedenlerinden biri ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla ters düşmesi gösteriliyor. Pompeo, İran’la çatışma fikrine sıcak bakan Bolton’ın istifasının ardından yaptığı açıklamada Başkan Donald Trump’ın İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Trump ve Ruhani’nin bu ay sonunda New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantıları esnasında görüşüp görüşmeyeceklerine ilişkin bir soruyu Pompeo, “Başkan Trump, Ruhani ile hiçbir ön şart olmadan görüşmeye hazır olduğunu net bir şekilde söyledi” diye yanıtladı.

DANIŞMAN DAYANMIYOR

Trump’ın yönetimde en çok değişiklik yaptığı pozisyonlardan birisi de Ulusal Güvenlik Danışmanlığı koltuğu oldu. Trump yönetimi, şimdiye kadar, toplam 3 ulusal güvenlik danışmanının görevine son verdi. Trump, bu koltuğa ilk olarak seçim döneminde de yakından çalıştığı, Michael Flynn’i getirdi. Ancak Flynn’in bu görevi uzun soluklu olmadı ve koltuğunda 1 ayını bile doldurmadan istifa etti. Flynn, göreve gelmeden önce Rus yetkililerle görüştüğü iddialarının ardından yapılan baskılar sonrasında 13 Şubat 2017’de görevinden ayrıldı. Trump, daha sonra bu göreve 20 Şubat 2017’de Korgeneral Herbert Raymond McMaster’ı getirdi. McMaster, bu görevde yaklaşık 1 yıl kaldıktan sonra 9 Nisan 2018’de Trump tarafından görevden alındı.