Bugün Türk tiyatrosu için çok önemli bir gün. Bugün Ferhan Şensoy’ un yazıp yönettiği ve oynadığı ‘Şahları da Vururlar’ tam 42 sene sonra tekrar sahneleniyor.

Şahları da Vururlar
Ferhan Şensoy’un yazdığı ve yönettiği ‘Şahları da Vururlar’ oyunu tam 42 sene sonra tekrar sahneleniyor.

Bu gün benim için, tüm Şensoy ailesi için ve tüm Ortaoyuncular için çok özel bir gün. Aslında Türk tiyatrosu için de çok önemli bir gün. Bugün Ferhan Şensoy’ un yazıp yönettiği ve oynadığı ‘Şahları da Vururlar’ tam 42 sene sonra tekrar sahneleniyor. 'Şahları da Vururlar' aradan 42 sene geçmesine rağmen hâlâ güncelliğini koruyan politik bir oyun. İsim benzerliğinden dolayı İran İstihbarat Örgütü Savak ile başı belaya giren vatandaş Ömer Hayyam’ın yanlışlıkla hapse atılmasıyla başlayan olaylar 1940 yıllarının İran’ını, Amerikan emperyalizminin yayılmacılığını, CIA’yı ve İran Sarayı’nın lüks içinde yaşarken emekçi halkın ezilmesini, şah yönetimi ile İran halkı arasında günbegün açılan uçurumu mizahi bir dille anlatan, günümüze de göndermeler yapan bir başyapıt. Aradan onlarca yıl geçmesine rağmen hâlâ güncelliğini koruyan bir metin. Oyunun açılış şarkısındaki müzikler sevgili Fuat Güner ve Ferhan Şensoy’a ait.

"İran’da bir yangın var İtfaiye Failün

Faili belli değil Failatün failün

Herkes tutuklanıyor Mefailün failün

Sebebi belli değil Failatün faşizma

Failatün çok saçma"

diyerek zaten baskıcı ve anti demokratik yönetimlerin, yasaklamalarla, haksız yere tutuklamalarla ayakta kalma çabasının ne kadar boş ve saçma olduğunu aruz vezniyle da ufaktan dalgasını geçerek çok eğlenceli bir şekilde anlatıyor.

Ben 80’li yıllarda bu oyunu izleyen şanslı sanatseverlerden biriyim. Ne mutlu bana ki yıllar sonra bu oyunun müziklerini icra eden müzisyenlerden biriyim.

Fuat Güner’ in müziklerini Nejat Yavaşoğulları ve Gökhan Şeşen ile birlikte sahnede canlı çalarak oyuna katkı sunmaya çalışıyoruz. Bir yerde MFÖ, Bulutsuzluk Özlemi ve Grup Gündoğarken buluşması bu. Bu yüzden de çok heyecanlıyım.

O kadar çok insanın emeği var ki bu projede. Öncelikle aileden başlayayım…

Ferhan’ın kızları yönetmen yardımcıları Müjgan Ferhan Şensoy, Derya Şensoy. Ferhan’ın oyuncu ve yazar eşi Elif. Feruş’un hayat arkadaşı, Pera’nın babası çok değerli müzisyen Öget. Orta Oyuncular’ın çok ama çok değerli sanat emekçileri, oyuncuları Celal Belgil, Erkan Üçüncü, Serap Günaydın, Özkan Aksu, Pınar Ünsal (bir an önce iyileş ve aramıza katıl. Seni çok özledik) Elif Durdu Şensoy, Orkun Akyıldız, Sefa Tantoğlu, İlksen Ökte.

Dramaturg Yavuz Pekman. Dekor ve kostüm tasarım Başak Özdoğan. Ses ve ışık tasarımı Akın Yılmaz. Koreografi Nebi Birgi. Ses-Işık teknisyeni İlker Engüzel.

Ses Tiyatrosu müdürü Mustafa Gültekin. Her işimize koşturan atom karıncalar Erdinç ve Mert Işıldak.

Ve çok değerli tiyatro insanı Işıl Kasapoğlu.

Özellikle bir ismi en sona bıraktım. Yönetmenimiz Volkan Sarıöz’ü.

3 senede 3 büyük kayıp yaşayan Ortaoyuncular’ı ancak böyle bir yönetmen toparlayabilirdi. Henüz atlatamadığımız acımızı, yasımızı gözardı etmeden, Ferhan Şensoy - Ortaoyuncular tiyatro anlayışında yapmak istediği yenilikleri, hep bizi cesaretlendirerek büyük bir sabırla hayata geçirdiği için kendisine yürekten teşekkür ederim. Bizim aylardır çalıştığımız bu oyun artık bizim değil sizlerindir. 3. zil çalmak üzere. Boran Kaya, Levent Ünsal, Rasim Öztekin aynı locadalar. Erbil ve Sevil Çeviker fuayede sigaralarını söndürdüler. Birazdan Ferhan Şensoy’un muzipçe anonsu duyulacak. Sonra ışıklar kararacak ve “yek-dü se-çar”