İBB Şehir Tiyatroları’ndan 15 Temmuz sonrası ihraç edilen oyuncular görevlerine iade edildi. Oyuncular, sevinçlerini fotoğraf ve “Geri döndük” mesajıyla paylaştı. Üzümcü ise “Yalnızca bir oyun için anlaştık, davamız sürüyor” dedi

Sahnede geri dönüş sevinci

IŞIL ÇALIŞKAN

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda yönetim değişikliği yeni gelişmeleri beraberinde getirdi. 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası ihraç edilen sanatçılar görevlerine geri döndü. Sanatçılar bu gelişmeyi birlikte çektirdikleri fotoğrafı sosyal medyada “Geri döndük” mesajıyla paylaştı.

Haklarını aldıkları için mutlu olduklarını ifade eden oyuncu Cem Baza, şöyle konuştu: “Bunun yönetim değişikliği sayesinde gerçekleşmiş olması keyifsiz. Mahkemeyi yaklaşık 1 yıl önce kazandık. Ancak AKP döneminde buna rağmen göreve iade etmediler. Avukatımız Erkut Güzel her zaman bizim yanımızdaydı. O zaman AKP yönetiminin avukatlarıyla bir ara ara buluculuk anlaşması yapmıştı. Görüşmeye hiçbir şey hazırlamadan lakayt bir şekilde gelmişler, o da olmamıştı.”

Baza, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne tazminatımız ödeniyor ne de işe alınıyorduk. Ekrem İmamoğlu başkan olmasından sonra geri alımların gerçekleşeceğini açıklamıştı. Sözleşmelerimizi imzaladık. Keşke adaletli bir ülkede yaşasak ve sadece adalete güvenip her şey zamanında olsa.”

ÜZÜMCÜ: BENİM DAVAM SÜRÜYOR

Fotoğrafta yer alan Levent Üzümcü ise kendisinin davasının henüz sürdüğünü belirterek durumunun farklı olduğunu açıkladı. Politik görüşleri nedeniyle 2015 yılında Şehir Tiyatroları’ndan çıkarılan Levent Üzümcü şunları söyledi: “1980’den bu yana siyasi nedenler gerekçe gösterilerek atılan ilk oyuncuyum. Ben 2015’te atıldım arkadaşlarım 15 Temmuz sürecinde. Benimle aynı dönemde yönetmen Ragıp Yavuz da siyasi gerekçelerle atılmıştı. Ragıp ve benim davam Danıştay’da halen sürüyor.”

Üzümcü sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir davamızda Danıştay atılmamı onayladı. Ben de karara itiraz ettim. Eğer bu hukuksuzluğa onlar da evet derlerse Anayasa Mahkemesi’ne gideceğim. Türkiye’deki mahkemelerden haklı, adaletli hukuk normlarında bir karar vermelerini beklemek son derece büyük bir hayalcilik olur.”

Şehir Tiyatroları ile sadece bir oyun için anlaştıklarını söyleyen Üzüncü “Görevime henüz geri dönmüş değilim. Sadece bir oyun boyunca sözleşmem geçerli” dedi.

Geri dönen isimler şöyle: Burçak Çöllü, Pervin Bağdat, Cem Baza, Irmak Örnek, Ümit Bülent Dinçer, Gürkan Başbuğ, Ceren Hacımuratoğlu, Çimen Tunç Baturalp, Yasemin Güvenç, Gökçe Selim, Elvan Boran, Aydın Yıldız, Özgürefe Özyeşilpınar.

NE OLMUŞTU?

İBB Şehir Tiyatroları’nda sözleşmeli olarak görev yapan 21 oyuncunun görevlerine 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin hemen ardından 1 Ağustos 2016’da son verildi. İBB, işten çıkartma gerekçesini ‘performans düşüklüğü’ olarak açıkladı. Sanatçılar net bir bilgi ulaşamadı. Oyuncular, kısa süre önce yönetimin değişmesinin ardından görevlerine iade edildi.