Yazın ortasına doğru müzik ve eğlence sektörü tekrar hareketlenmeye başladı. Uzun zamandır görmediğimiz büyüklükte isimleri tekrar İstanbul sahnesinde görüyoruz. Demek ki Türkiye’yi uluslararası müzik dünyasından koparmak çok da kolay değilmiş...

Sahnede karizmadan bir anıt

Memlekette konser sayısı ufak ufak artmaya başladı. Bu sevindirici bir haber. Geçen haftalarda Wiz Khalifa’yı izledik. ABD’li rapçinin sahnesini Anıl Piyancı, Aga B, Kamufle, Ezhel ve Ceza yaktı geçti. Öyle ki Wiz Khalifa’ya hali kalmadı milletin. Bu kadar büyük rap konserlerinin tıklım tıklım dolduğunu görmek umut verici.

Türkçe rap inanılmaz büyüdü ve öğle saatlerinde hayranlar Küçükçiftlik Park’ı doldurmuş halde her sanatçının sahnesine ilgi gösterdi. Rap’in hak ettiği değeri dev organizasyonlarla bulduğunu görmek şahane bir his. Eğlenen insan görmeye aç kaldığımız bu son iki sezonda büyük konser organizasyonları artıyor. Artan döviz kurları organizatörleri zorlasa da sektör hâlâ ayakta. Ben de hem bilet alıp konsere gidenlerle organizatörleri hem de özellikle sponsorları ayakta alkışlıyorum. 25. İstanbul Caz Festivali kapsamında Nick Cave ve Robert Plant izledik.

Geçen haftalarda ben gidemesem de Shakira’ya stadyum konseri yapıldı bu ülkede. Shakira konserini düzenleyen BKM yarın akşam Küçükçiftlik Park’ta gerçekleştirilecek Joe Satriani konserinin de arkasındaki isim. Uzun zamandır sesi soluğu pek çıkmayan BKM bu yıl büyük işlere girişti. İyi de oldu. Bir ara Kuruçeşme Arena’da fırtına estirmiş sonra da kendini unutturmuştu diyebiliriz kısmen. Dönüşü güzel oldu.

Konuyu çok dağıtmadan Joe Satriani’ye gelelim. Tüm lise hayatım virtüözite ve progresif rock/metal çerçevesinde geçti. Eşsiz müzisyenlerin enstrüman hakimiyeti karşısında ağzım açık 3-4 yıl geçirdim ve sonra fazla enstrüman oyunculuğundan yorulup farklı türlerin derinine inmeye başladım. Satriani, ortaokul yıllarımdan itibaren tüm çevrem tarafından hayranlıkla izlendi. Özellikle Surfing With The Alien, Crystal Planet ve The Extremist albümleri karşısında diyecek tek söz yok. Kendisini diğer virtüözlerden ayıran pek çok husus var elbet. Sahnede bir kez izledim. Palyaçoluk yapmıyor. Havalı ve gösterişli ama bunu gözümüze sokarak rahatsız etmiyor. Hareketleri elbette çalışılmış ama programlanmış gibi de görünmüyor. Sahnede enstrümantal müziği dinleyici sıkmadan vermek çok zor. Bir sahne kimliğine bürünmek ve tek söz söylemeden sahneyi doldurması gerek müzisyenin. Satriani bunu mükemmel yapıyor.

sahnede-karizmadan-bir-anit-491979-1.

Artık eskisi kadar virtüöziteye düşkün olmasam da Satriani neden Kirk Hammett’dan Steve Vai’ye kadar pek çoklarının hocası olduğunu tek notada anlatıyor. Müthiş bir adam. Bu konseri kaçırmak olmaz. Sahneye çok yakışan bir adam ve sahneyi olgunluğuyla yönetiyor. 27 Temmuz Akşamı Küçükçiftlik Park’ta sahne alacak Satriani’den önce Oceans Of Noise ve Pentagram sahne alacak. Özellikle Oceans Of Noise’u büyük bir sahnede ilk kez izleyeceğim için gayet heyecanlıyım. Müthiş soundlarını canlı performanslarına ne kadar yansıtıyorlar meraktayım.

Shakira konseriyle kendi sezonunu açıp Joe Satriani’yle devam eden BKM’nin diğer işleri de gayet başarılı. Hatta Liam Gallagher bu yılın en iyi konserlerinden biri olacaktır. Imagine Dragons ve Starsailor da bu yılın BKM imzalı işlerinden. Haftaya Zorlu PSM’nin açıklanan işleri ve Red Bull’un kapsamlı müzik festivali’nden bahsedeceğiz. Sektörün yolu açık olsun.