Müzik dünyasının şahsına münhasır ismi Cepkin sahne performansına ilişkin, “O benim hayal kahramanım” diyor.

Sahnedeki Hayko hayal kahramanım

Işıl Çalışkan

Müziği, sahnesi ve duruşu ile 7’den 70’e ilgi görmeyi başarmış bir isim Hayko Cepkin. Önyargıları başarısıyla kıran ve yıllara meydan okuyan Cepkin, 25’inci sanat yılını doldurdu. “Muhteşem bir hırs” olarak gördüğü bir “Olmayanı oldurma başarısı” onunki. Her sahnesinde yeni bir yolculuğa çıkaran Cepkin, bitmeyen isyanının sebebini, “Hayatta iyileşmeler bekliyorsunuz. Belki bu sefer diyorsunuz ama ne paranın açgözlülüğünden vazgeçiyor insanoğlu ne doğanın katliamından” sözleriyle anlatıyor. Cepkin'e müzik kariyerinin yanı sıra yeni yıla dair beklentilerini sorduk. Sanatçı, Hayko Cepkin’in neden Hayko Cepkin olduğunu hissettirebilecek cevaplar verdi. Hazırsanız başlayalım…

2021’de en çok neye isyan ettiniz, en çok ne memnun etti sizi?

Haksızlık, adaletsizlik, yalan, dolan, döviz, pahalılık, hayat, gelecek kaygısı, önünü görememek. Kısacası hayata şekil vermesi gereken kişinin kendisi iken, hayatın bizleri kendi şekline kalıbına uydurmasına. Ne mutlu etti kısmında da tüm bu olan bitenin arasında irili ufaklı tebessümlerdir herhalde mutluluk dediğimiz.

SONU GELMEYEN KÖTÜLÜK

Bu bitmeyen isyanınızın sebebi/sebepleri neler?

Ülkemiz ve dünyamız genelinde iyiye gitmesini beklediğiniz ama maalesef gitmediği gördüğünüz her şey için, bir de üstüne üstlük sonu bir türlü gelmediği için... Misal hayatta iyileşmeler bekliyorsunuz. Belki bu sefer diyorsunuz ama ne paranın açgözlülüğünden vazgeçiyor insanoğlu ne doğanın katliamından.

“Rock müzik öldü” diyenlere cevabınız ne olur?

Kime göre…

Sahnede gördüğümüz Hayko Cepkin, sizi ne kadar yansıtıyor?

Bilmem. O benim hayal kahramanım.

Müzikleriniz, imajınız, duruşunuz ve sahne performansınızla bir bütün olarak dinleyiciyle buluşuyorsunuz. Sizi “ben müzisyenim şarkımı söyler geçerim”den öteye götüren nedir?

Sahneye çıkan her bir müzisyen seyircisini etkilemek ister. Ben büyülenmesini isterim.

Gençleri yakalayamama gibi bir endişeniz var mı?

Günü geldiğinde olacaktır elbet. Süreç ve tüketim eskisine nazaran çok hızlı ve acımasız. Şu süreçte en önemli şey durduğunuz yeri ve kariyerinizi korumak, değişimin içindeki güvenli liman hissini çekirdek kitlenize hissettirebilmektir.

Müzik kariyerinizde 25’inci yıla giriyorsunuz. Geriye dönüp baktığınızda neler görüyorsunuz?

Muhteşem bir hırs. Olmayanı oldurma başarısı. Çeşitliliğin en önemli örneğini sektöre kazandırışım.

Ölüm üzerine yazılmış birçok şarkınız var. Ölümün var olduğunu bilerek yaşayanlardan mısınız? Sizin için bu kavramın ardında yatan anlam nedir?

Bir anlamı yok. Konu da bu zaten.

Müziğin olmadığı bir dünyada nasıl bir Hayko Cepkin olurdu?

Müzik melodileri notaları işleme sanatı. Müzik olmasa belki ahşabı işlerdim, belki de demiri... Ama sonuçta yine var etmek üzerine olurdu yaşamım.

'BİLDİKLERİMİ SEYRETTİM'

Pandemi süreci ülkedeki müzisyenlere ne öğretti? Size yansımaları nasıl oldu?

Sahipsiz olduklarını, bu konuda da birleşemediklerini, birlikte hareket edemediklerini, telif hakkının hayatımızın çok önemli ve eksik bir noktası olduğunu öğretti. Bana yansıyan bir şey yok. Ben bildiklerimi tekrar seyretme şansı buldum.

Düşüncelerini açıkça ifade eden bir sanatçı olmanın nasıl bir bedeli var?

Aslında bedelinin olmaması gerektiği kadar bir bedeli var.

Sosyal medya ve linç kültürüne yönelik düşünceleriniz neler?

Herkes delirdi, normal. Yüz yüze yiyemeyeceği haltı yiyebilenlerin platformu sonuçta.

Ülkenin geleceğine dair umudunuz var mı?

Umut çok garip. Çökmüş bir insanı bile diriltir saniyesinde. Feci garip bir his. Tek sorun, şu dönemde, umutlandığınız andan kısa bir süre sonra hatta dakikalar içerisinde umutsuzluğa kapılabiliyorsunuz. Gel git aralığı kalmadı. Bunu söylerken umutlu bir anımdayım, ama röportaj bitene kadar fikrim değişebilir.

Yeni yıldan beklentileriniz neler?

Değişen ve daha zeki bir yaşam.