Özel tiyatrolar salgın sürecinde en ağır darbeyi alan kesimlerden biri oldu. Buna karşı her bölgede adımlar atılıyor. İzmir’de Sofita projesi hayata geçti. Ankara’da da 45 tiyatro bir araya gelerek bir platform oluşturdu

Sahneyi kurtarma operasyonu

HABER MERKEZİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanlığı koronavirüs salgınında perde indiren özel tiyatroları destekleme kararı aldı. “İzmir’de tiyatro var” sloganıyla yola çıkan belediye, proje kapsamında 56 farklı tiyatro topluluğuyla Sofita İzmir projesini başlattı. Proje sayesinde İzmirli tiyatro toplulukları kendilerini tanıtma imkânı bulacak. Tiyatro topluluklarınca sahnelenen skeç, tirat, monolog ve söyleşiler izbbkultursanat Youtube ve sosyal medya hesaplarından yayınlanacak.

“SOFİTA İZMİR TİYATRO SANATÇILARI İÇİN ÜST ÇATI”sahneyi-kurtarma-operasyonu-741544-1.

Yazar ve yönetmen Kamer Yıldız Ok, Sofita İzmir’i “çok dinamik bir oluşum” diye tanımlayarak “İzmir’de tanınmayan tiyatro toplulukları ön plana çıkarılıyor. Doğru bir hareket” dedi. Sofita İzmir’in kentteki tiyatro sanatçıları için üst çatı gibi olduğunu belirten Ok, şunları söyledi: “Tiyatro toplulukları olarak bizler İzmir’de birbirimizden haberdar değiliz. Tiyatroların birbirleriyle temasta olması çok önemli. Bu nedenle Sofita İzmir devam etmeli. Belki pandemi sonrası Sofita İzmir yeni bir oluşum gibi görülebilir. Tiyatromuzun tanıtımı açısından bu proje bizleri ulaşamayacağımız başka bir kitleye ulaştırdı. “

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destek sayesinde kendilerini yalnız hissetmediklerini ifade eden Kamer Yıldız Ok, “Devlet özel tiyatrolara destek vermiyor. Büyükşehir’in azami bir destekle bile önemli. Bizler aslında gezici tiyatroyuz. O nedenle sokağa çıkma yasakları çok kötü etkiledi. Provasızlık, işsizlik, sigortasızlık sürdüğü sürece kopma noktasına gelebilirdik” dedi.

SANATIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ GEREKLİ

Ankara'daki tiyatrolar bir araya geldi. AntiYap (Ankara Tiyatro Yapımcıları) Platformu’nda bir araya gelen 45 tiyatro, yaşanan ekonomik sorunlara çözüm arıyor. AnTiYap Platformu örgütlenme süreci tamamlanana kadar bir yönetim kurulu oluşturdu. Kurul tarafından yapılan açıklamada yaptığı açıklamada sosyal yaşamın normale dönmesi için gerekli motivasyonu sanatın sağlayacağı belirtildi. Açıklamada şöyle dendi: “Yerel tüm güçlerle dayanışmayı sağlayacak projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Sanatsal yaratıcılığın sekteye uğramasının toplumun belleğinde onarılması daha zor sonuçlar yaratacağının farkındayız. Ankara’nın Başkent birikiminin bu sorunları çözebilecek güçte olduğuna inandıklarını belirten yazıda, “Birlik ve dayanışma duygusundan kopmadan Covid-19’un Ankaralılar üzerinde yarattığı olumsuz psikolojinin etkilerini silmek için birlikte mücadele edebiliriz. Başkent Ankara’nın tüm kurum ve kuruluşlarını bu projelere destek vermeye çağırıyoruz. Çünkü biz birlikte güçlüyüz…" dendi.