TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, Sağlık Bakanı Koca’nın, "10 ilde 77 sahra hastanesi kurduk" açıklamalarına tepki göstererek, “Çadır koyup iki yatak koymakla hastane olmuyor. Onları hastane olarak kabul etmiyoruz” dedi.

Sahra hastanesi yok, çadır var
Hekimler, yararalıların tedavilerinin eksik kaldığını söylüyor. (Fotoğraf: AA)

İlayda KAYA

Deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışmaları devam ederken enkaz altından yaralı olarak kurtarılan yurttaşlar sağlık hizmetlerine erişim konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Koordinasyonsuzluk nedeniyle tıbbi malzemeler bölgede etkin şekilde kullanılamıyor. Bölgedeki çok sayıda hastanenin zarar görmesi ve kapasite yetersizliği nedeniyle yaralı depremzedeler başka şehirlerdeki hastanelere naklediliyor.

BirGün’e konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Hatay’da yaralıları tedavi ettiğini kaydederek “Yaralılar hala enkazdan çıkarılıyor. Kayıplar çok fazla. Başlangıçtan itibaren koordinasyonsuzluk çok fazla. Buna bağlı olarak da arama- kurtarma ve yardım çalışmaları özellikle Adıyaman’a, Maraş’a, Hatay'a, Samandağ'a İskenderun'a çok geç gitmiş durumda. Bundan sonra ne yazık ki göçük altında kalanların hayatta kalmaları çok azalmış durumda. Tablo ne yazık ki çok kötü. Ulaşılamayan birçok yer var. Bir sürü araç bekliyor ama onlar sahaya daha henüz gönderilmemiş. Çok olumsuzluk var. Bunun en başında da koordinasyonsuzluk geliyor. AFAD ne yazık ki süreci koordine edemiyor” dedi.

SAĞLIK İHTİYACI ADANA’DAN

Türk Türkleri Birliği’nin gönüllü listesini bakanlığa ilettiklerini söyleyen Ökten, “Birlikte çalışmak istiyoruz. Ancak bakanlık hiçbir çağrımıza yanıt vermiyor. Halbuki birlikte çok daha iyi süreci yönetebiliriz. Hekim arkadaşlarımız canla başla çalışıyorlar. Bu tablonun daha çok ağırlaşacağını görüyoruz” diye konuştu. Ali İhsan Ökten sağlık hizmeti veren bölgedeki hastanelerin durumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi:

“Şu an sadece Hatay’da sadece üniversite hastanesi açık. Acilde bir kat olarak çalışıyorlar. Ameliyathaneleri çok yetersiz. Basit girişimler yapılıyor. İskenderun Devlet Hastanesi'nin eski hastanesi yıkılmış durumda. Yeni hastanede de hasar var ama orada bir miktar hizmet devam ediyor. Hatay'da iki tane özel hastane yıkılmış durumda. Hizmet veremiyor. Bölgenin sağlık ihtiyacını Adana karşılıyor. Adana'da hastaneler aşırı kapasiteyle çalışıyorlar. Servislerde ve acillerde sedyeler var. Ameliyatı olan hastaların bir kısmı sedyede takip edilebiliyor. Durumu stabil olan hastaları başka yerlere gönderilmesi lazım ki yeni hastalar kabul edilsin. Yoksa bir iki gün içinde oralar da tıkanır duruma gelecek.”

ÇADIR KURMAKLA OLMAZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 10 ilde 77 sahra hastanesi kurulduğuna yönelik açıklamalarına tepki gösteren Ali İhsan Ökten “Sahra hastaneleri kurulması lazım ama bugüne kadar sahra hastanesi kurulmuş değil. Sadece çadır kurmakla olmuyor ne yazık ki. Bize sahra hastanesi kurulduğuna yönelik bilgi gelmedi. Ben şu an Hatay'dayım. Hatay'da öyle bir durum yok. Adıyaman'da İskenderun'da, Maraş'ta yok. Göstersinler kurduklarını. İçinde ameliyat yapılabilen, hasta bakılabilen, hasta yatırılabilen hastaneden bahsediyoruz, sahra hastanesinden bahsediyoruz. Yoksa çadır koyup iki yatak koymakla hastane olmuyor. Onları hastane olarak kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bazı hastaların farklı şehirlere nakil edildiğini de kaydeden Ökten “Ambulansların yetişmesi çok zor. Ağır hastalar hava yoluyla gönderilebilirdi. Askeriye devreye sokulabilirdi. Ancak bunlar da yapılmadı. Zamanı çok iyi kullanmak gerekirdi” diye konuştu.

SEDYEYLE OLMAZ

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cegerğun Polat da afet bölgesine bugün geçeceğini söyleyerek şunları anlattı:

"Bir sahra hastanesi durumu yok hala. Bazı bölgelerde enkazlara yeni yeni müdahale ediliyor. Pazarcık’tan, Elbistan’dan hiç haber alamıyorsunuz. Sahra hastanesi yok. Tıbbi cihazları kullanmak için de elektrik lazım. Elektrik yok. Elektrik bir hastanenin jeneratöründe olabilir ama insanlar hastaneye giremiyor. Baştan beri ‘sahra hastanesi kurduk’ diyorlar. Çadır o. Çadırın sahrası, şehirlisi mi olur? Bir çadır kuruyorlar ve bunu başka şekilde pazarlamaya çalışıyorlar. İçinde tıbbi araç gereci olacak. Sedye koymakla olmuyor.”

***

‘77 SAHRA HASTANESİ KURDUK’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün sosyal medya hesabından sahra hastanelerine ilişkin açıklama yaptı. Koca "10 ilimizde 77 sahra hastanesi kurduk. Acil sağlık hizmeti verilen bu hastanelerin bir kısmında cerrahi operasyonlar da yapabiliyoruz. Sağlık durumu riskli depremzedelerimiz buralarda yapılan ilk müdahalenin ardından helikopterlerle bölgedeki hastanelere sevk ediliyor" dedi.

***

DOKTORLAR YAŞAMINI YİTİRDİ

Türk Tabipler Birliği (TTB) sosyal medya hesabından depremin ardından yaşamını yitiren sağlıkçıların isimlerini paylaştı:

•Hatay’da görev yapan Doktor Fatma Aksu

•Hatay’da görev yapan Doktor Tülin Durgun

•Hatay’da görev yapan Doktor Alper Sezer

•Hatay’da görev yapan Leyla Sürmeli

•Adıyaman’da görev yapan Doktor Ali Öztürk

•Adıyaman’da görev yapan Doktor Eyüp Türkmen

•Adıyaman’da görev yapan Doktor Burcu Şahin

•Adana’da görev yapan Doktor Ahmet İrfan Gedik