Bazen gazetelerde ya da internet sitelerinde küçük bir haber görürsün ve ‘İşte bu dönemin özeti’ dersin.

Geçen haftadan öyle bir haber:

‘Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca’nın büyük başarısı.’

Ne zannedersin?

Sonuçta ‘Şahsım Sistemi’nde kurulmuş, ülke ekonomisini belirleme görevi olan kurulun üyesi.

İşsizlik bunalımdaki ülke gençliğine iyi bir haber mi?

Kendini yakacak hale gelmiş esnafa son dakika müjdesi mi?

Düğünde bir tane bile çeyrek altın çıkmayan yeni evli çiftin yuva kurmasını sağlayacak simya formülü mü?

Dolarla maaşı değil borcu olanlar için kurtuluş reçetesi mi?

Hiçbiri değil.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Üyesi Korkmaz Karaca’nın fon ve finans yöneticiliği yaptığı şirketi varmış. Uluslararası fonunda yatırımcılardan topladığı paraları 6 aydır altına yatırmış. En çok kazanç sağlayan 3 fondan biri olmuş.

Korkmaz Karaca fonuna daha fazla para çekmek için bu haberleri yaptırmış.

Halkın mutfağında yangın varken bin 100 odalı Saray’da yapıyor reklamını. O güçle gazlıyor fonunu.

İşte böyle yeni dönemin özeti:

Gemisini kurtaran kaptan…

Pardon…

Gemisini kurtaran ‘Reis.’

★★★

Peki, kim bu Korkmaz Karaca?

‘Şahsım Sistemi’nin kusursuz portresi.

Henüz 42 yaşında ama siyasi hayatı, 1990’ların ‘Fırıldak Kubilay’ lakaplı milletvekiline rahmet okutur.

20’li yaşlarda ANAP’a yakın Arı Grubu’nda. Sonra Cem Boyner’in Yeni Demokrasi Hareketi’nde. Orada hareket bitince yeniden ANAP’ta. Bir dönem Mustafa Sarıgül’ün yanında. Daha sonra CHP’de Deniz Baykal’ın prensi havalarında. Hatta CHP Parti Meclisi’nde. Hep Önder Sav’ın yakınında. TV programlarındaki CHP koltuğunda, AKP muhalifi rollerinde. CHP’nin başına Kılıçdaroğlu geldikten sonra isyanlarda. 2014’te Erdoğan’a oy vereceğini açıklayan CHP’li olarak yandaş medyanın ekranlarında.

Baş döndürücü siyasi kariyerin sonunda hedefine ulaştı Korkmaz Karaca.

Başkanlık Sistemi’ne geçilmesinden sonra kurulan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu’na 9 Ekim 2018’de atandı.

Artık CHP’ye saldırılarda ön saflarda. CHP’li bir belediye başkanının camiye ayakkabıyla girdiğini iddia ediyor, yalan çıkıyor. AKP’nin oyunun düşük çıktığı anket şirketi sahibine hakaret ediyor. CHP’yi karıştırma planlarına dahil oluyor. Sabah yazarı Mahmut Övür, asılsız olduğu ortaya çıkan ‘Yıllar önce 4 CHP’li Fetullah Gülen’i ziyaret etti’ iddiasında kaynağının Korkmaz Karaca olduğunu açıklıyor.

Korkmaz Karaca bir yandan da sosyal medya hesaplarında günde üç kez Erdoğan’ı yere göğe koyamadığı paylaşımlar yapıyor. Erdoğan fotoğraflarıyla ‘Biz sizden razıyız Cumhurbaşkanım, Cenab-ı Allah sizden razı olsun’, ‘Onlar konuşur Cumhurbaşkanımız yapar’ gibi tweetler atıyor.

Sabitlenmiş tweetinde ise atandığı kararnamenin fotoğrafı var ve şöyle yazmış:

‘T.C. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyeliğine, şahsımı layık görüp, bana bu onuru yaşatan Sn. Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunarım. Allah hep birlikte çalışmayı, ülkemizi çok daha güçlü, varlıklı, bereketli günlere çıkarmayı nasip etsin.’

Bu tweetin sabit durduğu iki yıl içinde Merkez Bankası’ndaki 80 yıllık birikim tüketildi. Dolar 4.73 TL’den 7.33 TL’ye yükseldi. Yüzde 10.3 olan işsiz oranı her türlü istatistik oyunlarla güya yüzde 13. Genç nüfusun yarısı işsiz. Milli gelirdeki kayıp 125 milyar doları aştı. Ama Korkmaz Karaca’nın fonu çok iyi kazandırdı.

Peki, ekonomi politikasını, faiz kararlarını, kamuya açık olmayan pek çok bilgiyi önceden öğrenen birinin fon yöneticiliği yapmasından bir terslik yok mu?

Şahsım Sistemi’nde yok demek ki…

NEREDE BU KURULLAR?

Başkanlık Sistemi’ne geçilince ilk kararnameyle Cumhurbaşkanlığı Politikalar Kurulları oluşturulmuştu. Cumhurbaşkanı 9 politika kuruluna 76 kişi atadı. Doğrudan Cumhurbaşkanı’na bağlı bu kurullar adından da anlaşılacağı üzere hükümetin politikalarını belirleyecek kilit noktada olacaktı. Hatta yeni sistemde bakanlar onların karar verdiği politikaların uygulayıcısı sınırında kalacaktı.

Ancak 2 yıllık süreçte isimleri bile duyulmadı.

76 kişiyi Saray’da düzenli Covid-19 testi yapılanlar zümresine dahil etmek gibi duymadığımız icraatları olmuştur belki.