Sakarya'da çimento fabrikası isyanı

Sakarya’da Karasu ilçesi sınırlarındaki Darıçayırı’nda kurulması planlanan çimento fabrikasıyla ilgili bugün Ankara’da hayati bir toplantı yapılacak.

İdare Mahkemesi tarafından 2011 yılında Çevresel Etki Değerlendirme Raporu iptal edilen Nuryol Grup, Darıçayırı’na çimento fabrikası kurmak için pes etmiyor. İdare Mahkemesi tarafından 2011 yılında ÇED raporu için verilen olumlu karar geçen yıl iptal edilmişti. İptal kararında mahkeme bilirkişi raporunda belirtilen hususlara yer verilmediği ve proje alanının özelliğine göre yeterli bilimsel araştırma ve irdelemelerin yapılmadığı görüşünü bildirmişti.

HESAPLAMALARI YANLIŞ

Sakarya Yenihaber’de yer alan habere göre firma, bakanlığa başvuruda bulunarak ikinci ÇED sürecini başlattı. Nuryol’un başvurusuyla ilgili yarın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplanacak. Toplantıda raporla ilgi görüşlerini dile getirilecek. Hırcalan mevkiinde 98 dönümlük alanda Nuryol’un, 150 milyon dolara yapacağı yatırımda dolar kurunu 1.5 liradan alması akıllara 2010 yılındaki ÇED Raporu’ndaki rakamların kullanıldığını getirdi.

530 TON KÖMÜR YAKILACAK

Firma fabrika için ilave kireçtaşı ve kilini ise fabrikaya 30 kilometre mesafede bulunan Taşkısığı ve İkizcemüslim mahallesinden getirmeyi hedefliyor. ÇED Raporu’nda fabrikanın ekonomik ömrü 40 yıl olarak belirlenirken, bölgede kullanılacak malzeme ocaklarının 38 yıl boyunca firmaya yeteceği de hesaplanmış. Tesiste günde 5 bin 40 ton kireçtaşı, 504 ton kil, 56 ton demir cevheri, 190 ton alçı taşı, 800 ton tras ve 530 ton da kömür yakılması planlanıyor.

ŞİRKET NASIL ÖNLEM ALACAK

Firmanın çevreyle ilgili alacağını iddia ettiği önlemlerde oldukça ilginç. Tesiste torbalı filtre kullanılacağı ve toz emisyonunun sınır değerlerin altında kalması için tedbirlerin alınacağı iddia edilen raporda, çevre kirliliğine karşı hammaddenin nakliyesi sırasında kamyonların üstünün branda ile örtülmesi de çevre kirliliğine karşı önlem olarak sunulmuş. Firma ayrıca tesis ve ocak alanlarının düzenli olarak tozlanmaya karşı sulanacağını da iddia etmiş.