Anayasa Mahkemesi (AYM), Sakarya’nın Pamukova İlçesi’nde 22 Temmuz 2004’te 41 kişinin öldüğü, 89 kişinin ise yaralandığı hızlandırılmış tren kazası davasıyla ilgili ihlal kararı verdi.

Sakarya’daki tren kazasında 18 yıl sonra ihlal kararı

İstanbul’dan kalkan hızlandırılmış tren 22 Temmuz 2004’te Sakarya’nın Pamukova İlçesi’ne bağlı Mekece Köyü yakınlarında devrilmiş ve 41 kişi ölümüne, 89 kişinin ise yaralanmasına neden olmuştu.

Yıllar süren yargılamanın ardından Yargıtay 12. Dairesi, artık davanın zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle 25 Aralık 2019’da sanıklar hakkındaki kamu davalarının düşmesine karar verdi. Kazada eşini, eşinin kardeşini ve iki yeğenini kaybeden Serap Sivri, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Yakınlarının ölümüyle sonuçlanan olay hakkındaki yargılamanın makul bir süratle yürütülmediğini ve bu sebeple olayın sorumlularının cezalandırılmadığını belirterek yaşam hakkının ihlal edildiğini savundu.

Medyascope’tan Beyza Kural’ın haberine göre; AYM, Serap Sivri’nin başvurusunda yaşam hakkının usul yönünden ihlal edildiğine karar verdi. Yargılamanın sürüncemede bırakıldığını belirten AYM, ayrıca Sivri’ye 50 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

SAKARYA PAMUKOVA’DAKİ TREN KAZASINDA NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Savcılığı’nın TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman hakkında soruşturma açılması talebi dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından reddedildi.

Bütün yargılama iki makinist ve tren şefi üzerinde yapıldı. İlk yargılama sonunda bir makinist 2 yıl 6 ay hapis ve 1.000 lira adli para cezası, diğeri 1 yıl 3 ay hapis ve 733 liera adli para cezasına çarptırıldı. Tren Şefi Köksal Coşkun ise beraat etti.

Karar birçok defa temyiz edildi. Temyiz yargılaması sonunda makinist Fikret Karabulut’un 15 bin 784 TL adli para cezasıyla, makinist Recep Sönmez’in ise 47 bin 352 lira adli para cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi. Cezalar birer ay arayla 20 eşit takside bölündü ve ertelendi. Bu karar da temyiz edildi.

Sonuçta Yargıtay 12. Dairesi, artık davanın zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle 25 Aralık 2019’de sanıklar hakkındaki kamu davalarının düşmesine karar verdi.