Sakharov Ödülü’ne Dündar ve Mungan da aday

Avrupa Parlamentosu tarafından düşünce özgürlüğü alanında verilen Sakharov Ödülü’ne bu yıl Türkiye’den, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Boğaziçi Üniversitesi’nde görevli akademisyen Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan da aday gösterildi.

MİT TIR’ları haberleri nedeniyle ‘askeri ve siyasi casusluk’la suçlanan Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, 93 gün Silivri Cezaevi’nde yatmış, Anayasa Mahkemesi (AYM), avukatlarının ‘tutuklama kararıyla kişi güvenliği ve özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma özgülüğü, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiği’ gerekçesiyle yaptıkları başvuruyu haklı bularak Dündar’ın tahliyesine karar vermişti.

Dündar, tutuksuz yargılandığı son duruşmada devletin gizli belgelerini elde edip yayınlamaktan yedi yıl hapis cezası almış, ceza beş yıl 10 aya indirilmişti.

Hükümeti ortadan kaldırma suçlamasından beraat eden Dündar hakkındaki casusluk suçlaması da düşmüştü. Karar temyiz aşamasında.

Dündar, geçtiğimiz günlerde görevini geçici olarak Cumhuriyet Vakfı’nın İcra Kurulu’na devrettiğini açıklamış, Dündar’ın yurt dışına çıkacağı ve gazetede sadece köşe yazarı olarak yer alacağı belirtilmişti.

Hapse giren dört akademisyenden biri

‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriyi imzalayan akademisyenlere karşı başlatılan ‘cadı avı’ sırasında, metnin arkasında durduklarını açıklamalarının ardından hapse atılan dört akademisyenden biri olan Esra Mungan, ilk duruşmada tahliye edilmişti.

Mungan’ın tahliye ardından ilk sözleri “Barış mücadelesine devam” olmuştu.

‘İçimizi gururla dolduran haber’

Dündar Twitter hesabından, Avrupa Yeşiller Partileri ortak grup eş başkanı Rebecca Harms’ın tweetini paylaşarak, “İçimizi gururla dolduran haber” sözleriyle adaylıklarını duyurdu.

Sakharov Ödülü

Bianet’in derlemesine göre, 1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Sakharov’un adını taşıyan ödül 1988’den bu yana insan haklarını savunan kişilere veriliyor.

Ödül ilk olarak Nelson Mandela’ya verilmişti.

1995 yılında Leyla Zana’ya verilen ödülü bugüne kadar alanlar arasında Alexander Dubcek, Aung San Suu Kyi, Teslime Nesrin, Wei Jingsheng, İbrahim Rugova, BM adına Kofi Annan, Hu Jia gibi isim ve kuruluşlar da bulunuyor.

2011’de Arap Baharı aktivistlerinin layık görüldüğü ödülü, 2012’de İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı Cafer Penahi ile İranlı insan hakları savunucusu Nesrin Sotudeh aldı.

Pakistanlı çocuk hakları savunucusu Malala Yusufzay da 2013 yılında ödülün sahibi olmuştu. 2014’te de tecavüz mağdurlarının tedavisinde uzmanlaşmış jinekolog Denis Mukwege’ye verilen ödülü geçen yıl Suudi Arabistanlı blog yazarı Raif Bedevi kazanmıştı.