Erzurum- Artvin karayolu üzerinde yer alan ve ‘Erzurum’un sebze ve meyve ambarı’ olarak nitelendirilen Uzundere’ye HES yapılacağı haberleri ilçede tepkiyle karşılandı

Sakin şehre HES tehdidi

İtalya’da 12 Mart 2016 günü yapılan Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu toplantısında Türkiye’nin 11’inci ‘sakin kent’i seçilen Erzurum’un Uzundere ilçesindeki Tortum Çayı’na yapılması planlanan ‘HES’ projesi için düzenlenen bilgilendirme toplantısında tartışma çıktı. Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, “Buraya HES yapılırsa çevreyle ilgili faciaya neden olur, sakinliğimiz elden gider” derken, firma yetkilileri tartışmalar üzerine ilçeden ayrıldı.

Uzundere ilçe belediye toplantı salonunda düzenlenen Hidroelektrik Santralı (HES) bilgilendirme toplantısına Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, Uzundere İl Genel Meclis Üyeleri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, işletmeciler, çeşitli STK temsilcileri ile bölge sakinleri katıldı. Tortum ve Uzundere ilçelerinden geçmekte olan Tortum Çayı mevkiine Van Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan, ‘Çayaşan regülatörü ve HES kırma, eleme, yıkama tesisi ve hazır beton santralı ile malzeme ocakları projesi’ ile ilgili olarak çevresel etki değerlendirmesi yönetmeliği gereği halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak üzere hazırlanan toplantıya katılanlar HES görevlilerine tepki gösterdi.

Erzurum- Artvin karayolu üzerinde yer alan, 1987’de ilçe olan ve ‘Erzurum’un sebze ve meyve ambarı’ olarak nitelendirilen Uzundere’ye Hidroelektrik Santralı (HES) yapılacağı haberleri ilçede tepkiyle karşılandı. Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Öşvank Manastırı ve Yedi Göller’i bünyesinde bulunduran Uzundere, bölgenin en sakin ilçelerinden birisi.

***

Çoruh Vadisi’nin en önemli havzası
Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu tarafından geçen yıl mart ayında ‘sakin şehir’ seçilen ilçenin Belediye Başkanı Halis Özsoy, Tortum Çayı üzerine HES yapılma kararını eleştirdi.

Erzurum’un İspir, Pazaryolu, Oltu, Olur, Şenkaya, Tortum, Narman, Uzundere ile Bayburt ve Artvin’in yer aldığı Çoruh Vadisi’nin Türkiye’nin en önemli havzalarından birisi olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Özsoy konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çoğu noktasında mikroklima özelliğine sahip havzada Türkiye’nin en iyi fasulyesi, kırmızı benekli alabalığı ve organik ürünler yetişiyor. Dut pekmezi yapılıyor. Önemli bir konuma sahip olan Çoruh Vadisi de tarih, doğa ve spor meraklıları için bulunmaz bir mekan. Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan Çoruh Vadisi, boyutları ve tasarımları ile şaşırtıcı, 9’uncu yüzyıl ile 11’inci yüzyıl ilk çeyreği arasında inşa edilmiş Ortaçağ Gürcü kiliseleri ile dikkat çekiyor. Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri, rafting ve nehir kanosu için ideal bir parkur oluşturuyor. Çoruh Nehri’ne paralel uzanan Kaçkar Dağları da trekking yapanlar için eşine az rastlanır yürüyüş olanakları sunuyor. Çoruh Vadisi ise endemik bitki türleri, kuş ve kelebekleri ile doğaseverlerin gözdesi. Böyle bir şey olamaz. Ne olursa olsun biz HES’in yapımına karşıyız.”