Salda Gölü’nde taşınanların Huntit minerali hidromagnezit olduğunu ve içerisinde silika bulunduğunu belirten Dr. Yavuz “Silikaya maruz kalmak, silikozis hastalığına yol açabilir ve akciğerde kalıcı hasar bırakabilir” dedi

Salda Gölü’nde taşınan kum değil Huntit minerali hidromagnezit: Silikozis hastalığına  yol açabilir

Gökay Başcan

B urdur’un Yeşilova ilçesi sınırlarında bulunan ve turkuaz suyu, beyaz kumsalı ile ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak anılan Salda Gölü’ne yapılması planlanan Millet Bahçesi projesini yürüten yüklenici firmaya ait iş makinesi ve kamyonlar ile alandaki kumsal tahrip edildi.

Salda Gölü’nde yapılan çalışmalara ilişkin konuşan Dr. Öğretim Üyesi Melike Yavuz “Taşınan beyaz kum gibi görünen Huntit minerali hidromagnezitdir. Kum değildir. Magnezit doğal bir magnezyum karbonat mineralidir ve kristalin silika içerebilir. Uzun süre, tekrarlayan maruziyetler sonucunda akciğerde birikim gösterir ve silikozis hastalığına neden olabilir” dedi.

Burdur’daki Salda Gölü’nde yüklenici firma tarafından iş makinesi ve kamyonlar ile başka noktaya taşınan kumların eski yerine alınması için çalışma başlatıldı. Kumlar, bu kez iş makinesi yerine küreklerle kamyonlara yüklenerek taşındı.

Taşıma yapan işçilerin korunması gerektiği aksi takdir de kalıcı akciğer hasarı bırakabileceğini belirten Yavuz “Slikosiz, özellikle kot kullanımı işçilerinde gördüğümüz bir hastalık. Slikozis bir kere oluştuktan sonra tedavisi geri dönüşü yok. Islakken havada uçuşmaz ancak kuruyken parçalanıyor ve partükül olarak havaya kalkıyor. Bu partüküllerde slika içeriğinden dolayı hastalığa neden olabilir. AKUT olarak ise eğer kuruduysa onunla uğraşan çalışanların filtreleyebilecek maske takmaları gerekir. Ciltte ve gözlerde tahriş, akciğerlerde ise öksürüğe neden olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Mücadelenin merkezinde Salda Gölü Derneği var

Salda Gölü Koruma Derneği, Salda Gölü’ndeki gelişmelere ilişkin konusundan bağımsız kişilerin medyada konuşmasına tepki gösterdi. Dernekten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sosyal medyada bazı ‘harf’ ve ‘platform’ adıyla imza kampanyası başlatanlara itibar etmeyin sevgili dostlar. “Millet Bahçesi Projesi” ve “ihalenin iptali” için açılan davalar var. Bu davalarda; davacı kişi ve kurumlar ile davayı yürüten avukatlar var. Bugüne basın açıklamalarına, çalıştaya ve hiçbir çalışmaya destek vermeyen insanlar türedi birden medyada. Mücadelenin merkezinde; Salda Gölü Derneği ile derneğe destek veren çevreci ve doğasever örgütler vardır. Dernekle birlikte çalışan veya çalışmalarıyla mücadeleye destek veren; bilim insanları, TMMOB gibi örgütler vardır.”