Bu kez de Burdur Gölü’nü yapılaşmaya açacaklar. Doğal sit alanı olan göl havzasını Millet Bahçesi için yapılaşmaya açan plan değişikliği askıya çıktı. Plan değişikliği deprem felaketinden bir gün sonra onaylandı.

Salda’nın ardından hedef Burdur Gölü

Gökay BAŞCAN

İktidar Salda’nın ardından gözünü Burdur Gölü’ne dikti. İklim krizine bağlı olarak artan kuraklık ve plansız su tüketimi Burdur Gölü’nü tehdit ederken şimdi de yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya. 41 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Maraş merkezli depremden bir gün sonra Burdur Gölü havzasını yapılaşmaya açacak olan Millet Bahçesi’nin imar planları askıya çıktı. Projenin askeriyeye tahsis edilen ve uluslararası sözleşmelerle korunan Burdur Gölü’nün kenarında yapılması planlanan Millet Bahçesi projesi kapsamında bölgeye tenis kortu, spor sahaları, sosyal tesisler, okçuluk ve atıcılık alanları yapılacak.


Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan değişiklik, bölgenin Ramsar Sözleşmesi’yle korunmasına, Milli Savunma Bakanlığı’nın şerhine, Yaban Hayatı Koruma Sahası ve birinci derece sit alanı olmasına rağmen yapıldı. Millet bahçeleri plan değişikliğinde ekolojik değeri yüksek, açık yeşil alanlar olarak tanımlandı.

SAVUNMA BAKANLIĞI DAHİ ŞERH KOYDU

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘Bahçelievler Mahallesi Millet Bahçesi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve İlave Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği ve İlave Uygulama İmar Planları’nın askıya çıktığını duyurdu. Orman Bakanlığı, 1994 yılında Ramsar Sözleşmesi’ye koruma altına alınan gölü ve çevresindeki 38 bin 125 hektarlık alanı ayrıca ‘Yaban Hayatı Koruma Sahası’ ilan etmişti. Millet Bahçesi projesinin yapılması planlandığı 15,56 hektarlık alanı tamamına yakını ise birinci derece sit alanı.
Plandaki kurum görüşleri Çevre ve Milli Savunma bakanlıkları arasındaki uyuşmazlığı ortaya çıkardı. Çevre Bakanlığı, projeye ve imar planı değişikliğine ilişkin Milli Savunma Bakanlığı’ndan görüş istedi. Milli Savunma Bakanlığı Lojistik Genel Müdürlüğü plan değişikliğine şu sözlerle şerh koydu: “TSK’nin ihtiyaçları kapsamında yapılması planlanan Rehabilitasyon Merkezi projesinin uygulanması maksadıyla yer tespitine ilişkin çalışmaları tamamlamadan, halen 15 bin metrekarelik kısmı Bakanlığımıza tahsisli bulunan 702 ada 311 parsel numaralı taşınmazda ‘Millet Bahçesi’ kullanım amaçlı imar planı çalışması yapılmasına uygun olmayacağı değerlendirilmiştir.”

Antalya Kent İzleme Platformu Sözcüsü Avukat Mustafa Şahin, proje inşaatın fiilen başladığını hatırlattı. Planın askıya çıktığını ve 30 günlük itiraz süresinin olduğunu belirten Şahin, “Hemen yanında hastane yapılıyor. Nisan ayında açılışı yapılacağı konuşuluyor, ona yetiştirmek için uğraşıyorlar. Kıyı kenar çizgisini ihlalinin araştırılması gerekiyor. Göl havzası içerisinde koruma altında olan bölge yapılaşmaysa açılmak isteniyor. Bölgenin ekosistemi korunmalı, bu düzenleme yasal değil” dedi.