Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Salda Gölü için yeni kurallar getiriyor. Buna göre anlık kişi kapasitesi 540 kişiyi aşamayacak. Yılda 1,5 milyon olan ziyaretçi sayısı da yarı yarıya düşürülecek.

Salda'ya ziyaretçi sınırı getiriliyor


Burdur Yeşilova'da bulunan ve "Türkiye'nin Maldivleri" olarak adlandırılan Salda Gölü için yeni adımlar gündemde. Hacettepe, Ankara, Burdur Mehmet Akif Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel çalışmalarda yılda 1,5 milyon olan ziyaretçi sayısının koruma altındaki göle zarar verdiği tespit edildi. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ziyaretçi sınırını yıllık 570 bin olarak belirlediği öğrenildi.

Hürriyet'in haberine göre gölün etrafındaki köylerin turizmden faydalanması için de çalışmalar yapılırken, bölgedeki tarımsal faaliyetler için kuyulardan su çekilmesi yasaklandı. Bu alanlarda oluşabilecek kaybın yerine geçecek yeni çalışmalar da yapılacak.

Turizmin cazibe merkezlerinden Salda Gölü, NASA'nın Mars'taki Jezero Krateri'yle benzer özellikler gösterdiğinin açıklanmasıyla yeniden gündeme gelmişti. O açıklamanın ardından ziyaretlerin artması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Beyaz Adalar bölgesinde yaklaşık 1,5 kilometrelik sahil şeridine ahşap bariyerler yerleştirilmesine karar vermişti.

Kurum, ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilen alan için bir çalışma yapıldığını açıklamış ve Beyaz Adalar bölgesinde yaklaşık 1.5 kilometrelik sahil şeridindeki taşıma kapasitesine bağlı olarak ziyaretçi sayısını belirleyecek çalışmayı başlattıklarını söylemişti.