Meclis’e sunulan yargı paketi, tartışılmaya devam ediyor. Muhalefet, düşünce suçlarına indirim getirmeyen düzenlemenin yeniden ele alınmasını istedi. Teklifin yasalaşması durumunda kapsam dışı bırakılan cinsel istismar gibi suçlardan hüküm giyenlerden açık cezaevinde bulunanlar 6 ay süreyle cezaevlerinden ‘izinli’ çıkacak

Saldırganlara izin

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Koronavirüs salgınının yayılmasının ardından yaklaşık 300 bin kişinin tutulduğu cezaevlerinin nüfusunu azaltmak isteyen AKP ve MHP’nin cezai indirim içeren yargı paketi, tepkilere neden oldu.

Devlete karşı işlenen suçlar dışında kalan suç gruplarının tamamına yakınına infaz indirimi öngören teklifle ilgili AKP ve MHP, “Uyuşturucu satıcılarına ve istismarcılara kesinlikle af yok” derken bu suçlardan hüküm giyenlerden açık cezaevlerinde bulunanlara izinli olarak eve gönderilmesinin yol açılıyor. Teklifle bir kereliğine açık cezaevinde bulunan tüm suç gruplarından hükümlü bulunanların iki aylık izinle dışarı bırakılmaları öngörüldü. Adalet Bakanlığı’na bu süreyi iki kez uzatma yetkisi verilmesi de teklifte yer aldı.

ÖRTÜLÜ AF

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Teklifte adli suçlara örtülü af var. Oysa asıl af düşünce suçlarına gelmeliydi” dedi. Devletin kendisine karşı işlenen suçlarda affedici olması gerektiğini bildiren Erkek, “Kişilere karşı işlenen suçlarda hassas olmak gerekirdi. Düşüncesinden dolayı örgüt üyeliğinden, üye olmamakla birlikte yardımdan yargılananlar var. Amaç burada adaleti sağlamak değil, cezaevlerini boşaltmak” diye konuştu. Önceliğin tutuklu yargılananların tahliyesi olması gerektiğini ancak iktidarın bunu da yapmadığını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek, “Tutuklu gazetecileri tahliye etmiyorlar, yargının üzerindeki baskı duruyor, eşitsizlik, adaletsizlik dolu uygulamaları hayata geçiriyorlar ve çocuk tecavüzcülerini, uyuşturucu satıcılarını ‘bir defaya mahsus’ olmak üzere dışarı bırakıyorlar. Teklifi bu haliyle kabul edemeyiz” diye konuştu.

İDAM YASASI

AKP’nin iktidara muhalif olan herkesi terörist olarak gördüğünü bildiren HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise “Yine bir iktidar klasiğiyle karşı karşıyayız. Uzun uzun görüşlerimizi aktardık, yazılı da sunduk ama sadece ortaklarıyla konuştular ve ilk getirdiklerinden hiç de farklı olmayan bir paketle karşı karşıyayız. Terör adı altında muhalifleri içerde tutma düşüncesinden de vazgeçmediler” dedi. Düzenlemeye HDP’nin “evet” demesinin mümkün olmadığını ifade eden HDP’li Beştaş, “Siz, koronavirüsle insanların ölümüne göz yumarsanız bu, kaldırıldığı iddia edilen idam cezasının geri gelmesidir. O insanları cezaevinde öldürmeye çalışıyorlar. Bu, düşmanlık bile değil. Biz binlerce candan söz ediyoruz. Aileleriyle beraber milyonlarca insandan söz ediyoruz, bunlar bu ülkenin yurttaşları değil mi? Bu yönüyle infaz yasası bir idam yasasıdır, bir cinayet yasasıdır, insanları öldürmeye alenen kastetmektir. Biz bunu asla kabul etmiyoruz. İndirimden herkes eşit ölçüde yararlanmalıdır” dedi.