HDP Eş Genel Başkanı Sancar, partisinin grup toplantısında Taksim saldırısını hatırlattı. Saldırıda ortaya çıkan verilerin ÖSO ve IŞİD’i işaret ettiğini söyleyen Sancar, bu verilerin üstünün kapatıldığını belirtti.

Saldırıda ÖSO ve IŞİD’i işaret eden verilerin üstü kapatıldı
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar. (Fotoğraf: AA)

Politika Servisi

CHP, HDP ve MHP grup toplantılarını TBMM’de gerçekleştirdi. Toplantılarda gündeme dair gelişmeler ele alındı. Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu 3 Aralık’ta parti olarak gerçekleştirecekleri vizyon toplantısını hatırlattı. Herkesi toplantıya davet eden Kılıçdaroğlu, “Sizi İstanbul’a davet ederken dünyaya da seslenmek isterim. İnsanımız senin ucuz iş gücün değildir. Bu karanlığa asla mahkûm değiliz, mecbur da değiliz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM’deki grup toplantısında gündemi değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, konuşmasında 3 Aralık’ta gerçekleştireceği vizyon toplantısıyla ilgili açıklama yaptı. Bütün CHP’li vekilleri, belediye başkanlarını ve yurttaşları vizyon toplantısına davet eden CHP Lideri şunları söyledi:

“Önümüzde bir vizyon toplantısı var. Bu sefer bütün milletvekili arkadaşlarımı, bütün vatandaşlarımı, bütün belediye başkanlarımı bu zirveye davet ediyorum. Bu zirvede arkadaşlarımıza halkın huzuruna çıktıklarında ne için oy isteyeceğimizi anlatacağız. Geçenlerde Erdoğan çıktı ve vizyon açıkladı. 2,5 saat tek başına kürsüdeydi. Başka kimse yoktu. Çünkü başka bir kişiyi asla istemez. Her şeyi ben bilirim, ben yaparım diyor. Devleti tek kişiye teslim ettiğinizde, vizyonu da tek kişi okur. Kimse de itiraz edemez, bizim dışımızda.”

AKP döneminde ülkede yaşanan sorunları hatırlatan Kılıçdaroğlu, “İnsanımız senin ucuz iş gücün değildir. Ülkemiz senin mülteci kampın değildir. Toprağımız senin çöp depolama alanın değildir. Mahallelerimiz senin uyuşturucu baronlarının fink attığı bataklıklar değildir. Bu karanlığa asla mahkûm değiliz, mecbur da değiliz” ifadelerini kullandı.

ÇEŞİTLİ PAZARLIKLAR YAPILIYOR

HDP Eş Başkanı Mithat Sancar da partisinin grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Taksim’deki bombalı saldırıyı hatırlatan Sancar, verilerin ÖSO ve IŞİD ile bağlantıyı işaret ederken bu verilerin üstünün kapatıldığını belirtti. Sancar şöyle konuştu:

“Çeşitli pazarlıklar yapılıyor, amaç bir yandan Kürtlere ve kazanımlarına saldırmak, diğer yandan ülke içinde siyaseti ve seçim sürecini kendi lehlerine dizayn etmektir. Taksim saldırısını da çeşitli karartmalarla bir bahaneye dönüştürdüler. Taksim’deki saldırıyla ilgili pek çok bilgi ve veri ortaya saçıldı. Bunların tamamı; Suriye’deki çetelere, hatta IŞİD ile bağlantıya işaret ederken, bunların üstü karartıldı. MHP’nin bir ilçe başkanı ile fail olarak gösterilen şahıs arasında telefon konuşmaları tespit edildi, bunlar gündemden düşürüldü. Ortada karanlık bir senaryo var. Bu karanlık senaryoyu, bugünü esir alma, geleceği zapt etme amaçlı bir operasyondur.”

Türkiye’nin Suriye ve Kuzey Irak’a gerçekleştirdiği operasyonlara da değinen Sancar, “Biz savaş politikalarına karşı çıkıyoruz. Kürt sorununda güvenlikçi anlayışına ve savaş operasyonlarına karşı çıkıyoruz, bu açık. Kuzeydoğu Suriye’ye başlatılan operasyonların iki hedefi var; stratejik hedef, Kürtleri statüsüz bırakmak, kazanımlarını yok etme üzerine kuruludur” diye konuştu.

Sancar, Altılı Masa’nın önceki gün açıkladığı anayasa değişikliği taslağı önerisine yönelik de konuştu. Taslağın demokrasi açısından eksik ve zayıf kaldığını ifade eden Sancar "Cumhurbaşkanlığı sistemini lağvetme, parlamenter sistemi yürürlüğe koymuş bir öneri bu. İçinde olumlu pek çok madde var ancak toplamına baktığınızda bu önerinin gerçek bir demokrasi, güçlü bir demokrasi için eksik ve zayıf kaldığını görebilirsiniz. Bir tür tamirat programı ortaya koyuyor bu öneri. Cumhurbaşkanlığı sistemi yürürlüğe girdikten sonra yaşanan tahribatların bir kısmının onarılması. Hedef bu” dedi.

Öte yandan partisinin grup toplantısında Altılı Masa’nın anayasa değişikliği çalışmasını hedef alan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhur İttifakı’nın yeni anayasa hazırlığına katılmaları için davette bulundu.