Cizre’de yaşayan Av. Ölmez “Cizre’de can güvenliğin yok. Çarşının ortasında da evin içinde de ya da Nihat Kazanhan gibi sokakta oynarken de vurulabilirsin…“ dedi

Saldırılar intikam duygusuyla başladı

BURCU CANSU burcucansu@gmail.com

Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşayan Avukat Filiz Ölmez, bölgede yaşananlara dair BirGün’e konuştu. Av. Ölmez, silah seslerinin yankılandığı Cizre’yi “Can güvenliği yok, her an nereden geleceği belli olmayan bir kurşunla hayatını kaybedebilirsin. Çarşının ortasında da evin içinde de ya da Nihat Kazanhan gibi sokakta oynarken de vurulabilirsin… Her gün kentten silah sesleri yükseliyor. Hendek kazılan mahallelerde durum çok daha kötü! Çatışmalar gittikçe radikalleşiyor, uçurum gittikçe derinleşiyor” diye anlattı.

SAVAŞ ORTAMI YARATILIYOR
Bir sokak arkasına hendekler kazıldığını belirten Av. Ölmez, “Cizre’de hemen hemen her sokağa hendekler kazılmış durumda. Kullanılan ağır silahlar ve salt güvenlik yaklaşımlı tedbirler, devletin buradaki vatandaşını gözden çıkardığını gösteriyor. Bu yüzden en ılımlı vatandaş dahil radikalleşmiş durumda. Cizreliler mücadele etmeye ve direnmeye alışkın bir toplum ancak, devletin bu sert tutumu vatandaşın örgüte karşı rehin olarak kullanıldığı izlenimi yaratıyor. Talan edilen kentler ve bu kaos ortamından siyasi iktidar sorumlu görülüyor. Zira temel hakları güvence altına alınma konusunda gevşek davranan bir devlet olgusu ile karşı karşıyayız. Ağır silahlar kullanılması da bunun göstergesidir. Müzakere ortamı yaratılmayıp, ısrarla savaş sürdürülüyor” dedi.
Cizre’nin küçük bir yer olduğundan herkes herkesi tanıdığına değinen Av. Ölmez, “Psikolojik olarak insanlar kendilerini ölüme hazırlıyor, çünkü hazırlıklı olmazsan bu çok yıkıcı oluyor. İnsanların kendilerinin, eşlerinin, dostlarının ölümüne hazırlıyor olması ne kadar acı, düşünsenize…” diye konuştu.

HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Çatışmalı ortamdan mesleki olarak da etkilendiğini söyleyen Av. Ölmez, “İşime odaklanamıyorum. Dün Cizre’de Tahir Elçi’yi anmak için yaptığımız eylemde avukat arkadaşlarım uzun süredir kitap okuyamadıklarını söyledi. Sebebini sorduğumda ise, ‘vakit sıkıntısından değil, sürekli silah sesleri arasında aklımız hep sokakta’ yanıtını aldım. Özellikle son bir yıldır Cizre’de yaşanan çatışmalı ortam hayatı ciddi anlamda etkilemiş durumda. Sokakta yaşanan çatışmalı ortamdan dolayı davayı takip edemediğimiz dahi oluyor” diye belirtti.
Zorunlu olmadıkça insanların sokağa çıkmadığının altını çizen Av. Ölmez’e ‘Evde olmak güvenli mi?’ diye sorduğumda, “Hayır evinde oturuyor olman da güvenli değil” yanıtını verdi. Sürekli silah sesleri duyulan Cizre’de insanların hayati kaygı taşıdığını belirten Av. Ölmez, “An be an can güvenliği endişesi ile yaşadığında günlük rutini dahi yürütemez hale geliyorsun. Gelen her silah sesinde cam kenarında isen, kenara çekiliyorsun. Sokağa çıkamadığımız için günlük temel gıda ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamadığımız oluyor. Cizre’de yaşayan öğretmenin de, askerin de, polisin de vatandaşın da can güvenliği yok” ifadelerini kaydetti.

KARŞI TARAFIN İNSİYATİFİ!
“Buranın siyasi ortamı belli olduğu için karşı tarafın sana ‘intikam’ duygusu ile yaklaştığını biliyorsun, burada insanlara ‘terörist’ gözüyle bakıldığından hedef gözeterek, insanlar öldürülebiliyor” diyen Av. Ölmez, “Öldürülebilirsin, zaten hali hazırda bir de ‘cezasızlık’ var. Dolayısıyla yaşayıp yaşamayacağın karşı tarafın inisiyatifine kalmış durumda” sözlerini kaydetti.

ESNAF ZOR DURUMDA
Esnafında ciddi sıkıntıları olduğuna değinen Av. Ölmez, “Cenazeler geldiğinde esnaf kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Çarşıda çatışma çıkıyor, esnaf bütün kepenkleri kapatıp evine gidiyor. Hayati öneme sahip bir işin yoksa sokağa çıkmıyorsun. Esnafta maddi olarak olumsuz etkilenmiş durumda” dedi.