Moskova’dan iki önemli açıklama geldi. Medvedev, Kiev NATO’ya katılmasa bile Ukrayna’ya mühahalenin devam edeceğeni ifade ederken Lavrov ise dünyanın artık nesnel olarak çok kutuplu olduğunu iddia etti.

Saldırılar sürecek
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya- Ukrayna savaşı devam ederken, eski Rusya Devlet Başkanı ve Rusya Güvenlik Konseyi (SB) Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev yeni bir açıklamada bulundu. Medvedev açıklamasında, “Kiev’in NATO’ya katılmaktan vazgeçmesi hayati önem taşıyan bir karardır. Ancak Kiev NATO’ya katılmaktan vazgeçse bile Rusya, Ukrayna’da devam eden askeri operasyonlarını durdurmayacak” dedi.

GÖRÜŞMEYE HAZIRDIK

Rusya Güvenlik Konseyi (SB) Başkan Yardımcısı Medvedev açıklamasında, Rusya- Ukrayna arasında duraklayan barış müzakereleri konusuna da değindi. Medvedev, “Rusya, olayların gelişimine bağlı olarak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşebilir. Daha önce Zelenskiy ile görüşmeye hazırdık” ifadelerini kullandı.

Medvedev ayrıca açıklamasında, ABD tarafından Ukrayna’ya gönderilen HIMARS çoklu roketatarların savaşta önemli bir tehdit oluşturmadığını söyledi. Ancak ABD'nin gönderdiği silahlar daha uzun mesafelerdeki hedefleri vurabilirse bunun değişebileceğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Rusya'nın barışçıl dış politika yönelimini sürdürdüğünü ve birleştirici bölgesel gündemi desteklediğini söyledi. Lavrov, Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da bu yıl 5’incisi düzenlenen Genç Diplomatlar Forumu’nda konuştu.

Lavrov, “Avrasya ve Avrupa-Pasifik’te büyük bir güç, devlet ve medeniyeti olarak Rusya, barışçıl dış politika yönelimini sürdürüyor; olumlu, birleştirici, ileriye dönük küresel ve bölgesel gündemi ilerletmeye devam ediyor” dedi.

Rusya'nın BM Şartı’nda yer alan uluslararası iletişimin temel ilkelerine, her şeyden önce büyük ve küçük devletlerin egemen eşitliğine sıkı sıkıya bağlı kaldığına vurgu yapan Lavrov, “Halkların medeniyet ve kültürel çeşitliliğine, kendi kaderlerini belirleme haklarına saygı gösterilmesinin tutarlı destekçileriyiz. Aynı zamanda, ABD öncülüğündeki kolektif Batı’nın dayattığı ‘yeni sömürgeci kurallara dayalı düzeni’ kategorik olarak reddediyoruz” diye konuştu.

Geçen çeyrek yüzyılda uluslararası arenada önemli tektonik kaymalar olduğunu, Asya, Orta Doğu, Latin Amerika ve Afrika'da giderek daha fazla öne çıkan güçlü, bağımsız oyuncuların ortaya çıktığını belirten Lavrov, “Ulusal odaklı bir dış politika izleyerek ve egemenliklerini güçlendirerek çeşitli alanlarda etkileyici başarılar elde ediyorlar. Dolayısıyla, modern dünya artık nesnel olarak çok kutupludur. Bu jeopolitik gerçek göz ardı edilemez” ifadelerini kullandı.