Yazarımız Erk Acarer, Berlin’de bulunan evinde silahlı ve yumruklu saldırıya uğradı. Acarer “Failleri biliyorum. Asla faşizme teslim olmayacağım” derken saldırıya Türkiye ve Almanya’dan tepki yağdı.

Saldırılara teslim olmayacağız

POLİTİKA SERVİSİ

BirGün yazarı Erk Acarer, Almanya’nın Berlin kentinde bulunan evinde bıçaklı ve yumruklu saldırıya uğradı. Acarer, sosyal medya hesabından darp edildiği fotoğrafıyla birlikte yaptığı açıklamada, "Failleri biliyorum. Asla faşizme teslim olmayacağım" ifadelerini kullandı. Kendisine saldıran failleri tanıdığını söyleyen Acarer, "Hayati bir riskim yok hastaneye gidiyoruz. Failleri biliyorum. Asla faşizme teslim olmayacağım. Kimse endişelenmesin bu günler geçecek" dedi. Polisten yapılan açıklamada, saldırının Acarer‘in Berlin‘de dairesinin bulunduğu apartmanın iç avlusunda gerçekleştiği ve olayın Eyalet Kriminal Dairesi (LKA) tarafından soruşturulduğu kaydedildi.

Bugünler de geçecek

Maruz bırakıldığı saldırıyı BirGün'e anlatan yazarımız, evine gelen üç kişinin kendisine saldırdığını aktardı. Saldırganların kendisini "Milletin ailesiyle, değerleriyle ilgili yazmayı bırak, daha kötüsünü yaparız" ifadeleriyle tehdit ettiğini kaydeden Acarer, şunları söyledi: "Bir saat önce silahlı, bıçaklı üç kişi evime geldiler, yumruklarla tekme tokat saldırdılar. Ne olup bittiğini anlamadan vurmaya başladılar. Milletin ailesiyle, değerleriyle ilgili yazmayı bırak, daha kötüsünü yaparız diyerek tehdit ettiler. Polisler hastanede ifademi aldılar. Onlara da anlattım. Kafamın sağ tarafında büyük bir şişlik var: Saldırganlar belli.
Yazdıklarımdan rahatsız olanlar. Hayati bir riskim yok. Failleri biliyorum. Asla faşizme teslim olmayacağım. Kimse endişelenmesin bu günler de geçecek!"

Acarer’in yanındayız

Acarer’e yönelik saldırı hem Türkiye hem de Almanya’da tepkiyle karşılandı. Demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra pek çok sosyal medya kullanıcısı saldırıya tepki göstererek “Erk Acarer Yalnız Değildir” dedi. Gazetemizden yapılan açıklamada, “Yazarımıza yapılan saldırıyı en sert şekilde kınıyor ve saldırganların kısa sürede yakalanarak cezalandırılmalarını umuyoruz. Acarer’e yapılan bu saldırı, kilometrelerce uzaktaki başka bir ülkede olsa da ülkeyi yönetenlerin gazetecilere yönelik tehdit dilinin açık bir uzantısıdır. Gazetecilerin yaşamlarına kast eden gerçek faillere bir kez daha sesleniyoruz: Bu tehdit dilinden, hedef göstermelerden ve parmak sallama siyasetinden derhal vazgeçin” İfadeleri yer aldı. DİSK Basın İş Sendikası "Bu tür saldırılarla gerçekleri engelleyemezsiniz. Erk Acarer'in yanındayız" ifadeleri kullanıldı. SOL Parti'den yapılan açıklamada da "AKP-MHP iktidarı ortalığa saçılan pislikleri gazetecilere saldırarak kapatmak istiyor Acarer’e geçmiş olsun diyor, bu saldırılara karşı gerçeklerin yanında olduğumuzu belirtiyoruz" denildi.

Almanya’dan yoğun tepki

Saldırı Almanya siyaseti ve medyasında da geniş yer buldu. Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen "Alman hükümeti Erdoğan'ın uzantılarının can güvenliği yaratan eylemlerini daha ne kadar izleyecek" dedi Çok sayıda gazete, dergi, radyo ve televizyonların internet sayfalarında yer alan haberlerde, Acarer‘in Türkiye‘deki muhalif gazeteci olarak yargılandığı ve bir süredir Berlin‘de yaşadığı belirtildi ve Acarer'in "Failleri biliyorum. Asla faşizme teslim olmayacağım“ açıklamasına yer verildi. Almanya‘daki en büyük gazeteci örgütlerinden DJU (Alman Gazeteciler Birliği), saldırıyı sert bir dille kınadı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Almanya Direktörü Christian Mihr de saldırıyla ilgili açıklamasında "Eylemin arkasında yatan nedenleri henüz bilmiyoruz ancak Türkiye’den hükümeti eleştiren bir gazetecinin Berlin’de saldırıya uğraması endişe verici” dedi. Celalettin Kesim anıtı önünde bir araya gelen Almanya BirGün Okurları ise saldırıyı protesto etti.

***

Gazeteciler tehdit altında

♦ Cumhuriyet Başsavcılığı, gazetemizin “Çetelerin İktidarı” başlıklı 25 Mayıs 2021 günü yayımlanan Pazar ekine ilişkin “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli’ye hakaret” suçlamasıyla soruşturma başlattı. BirGün Pazar’ın kapağında yer alan MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin suç örgütünden hüküm giymiş Alaattin Çakıcı ile AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise suç örgütü elebaşısı Peker ile aynı karede yer alan fotoğrafları soruşturmaya gerekçe gösterildi. Soruşturmaya ilişkin gazetemizin politika editörü Mehmet Emin Kurnaz İstanbul’da bulunan Çağlayan Adliyesi’nde Cumhuriyet Savcısı’na ifade verdi.

♦ İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı, 2015’te Diyarbakır Newroz’una ait bir fotoğrafı sosyal medyada paylaştığı için “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılanan ancak 21 Mayıs’ta beraat eden gazeteci Melis Alphan’a ilişkin kararı temyiz etti. Dosya İstinafa taşınmış oldu.

♦ Gazeteci Can Dündar'a adliye önünde silahlı saldırı davasında karar açıklandı. Saldırıda gazeteci Yağız Şenkal'ı yaralayan Murat Şahin’e “İyi hal indirimi uygulandı. Şahin, 3 yıl hapse mahkum edildi, hükmün açıklanması ise geri bırakıldı.

♦ Evrensel Gazetesi Haber Müdürü Cem Şimşek'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada, Şimşek'e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Gazetenin avukatı Devrim Avcı, Şimşek'in Alman karikatüristlerin çizimlerini paylaştığını, basın özgürlüğü kapsamında müvekkilinin beraatını talep etti. Mahkeme hakimi, 11 ay 20 gün hapis cezası kararı verdi, ceza ertelendi.

♦ MHP’li Karaman Belediyesi’nin Meclis toplantısını takip eden 3 gazeteci, belediye personeli tarafından ‘belediye hakkında olumsuz haberler yaptıkları’ gerekçesiyle saldırıya uğradı. Gazetecilerin saldırıyı organize eden Güvenlik Amiri Ramazan Yorulmaz tarafından daha önce aranarak belediye hakkında olumsuz haber yapmamaları konusunda tehdit edildiği öğrenildi.