Mart ayından bu yana Türkiye’de etkisini sürdüren Covid-19 salgını, yeniden yükseliş eğilimine geçti. Hekimler riskin devam ettiğini ve okulların açılmasıyla yeniden bir dalgalanma olabileceğini belirtirken, kamusal önlemler hayata geçirilmediği takdirde vaka sayılarının azalmayacağı görüşündeler.

Salgın artma eğiliminde, risk devam ediyor: Ege'nin pandemi haritasını çıkardık

Berkay Sağol

Türkiye’de Covid-19 vaka sayılarının ‘hasta’ tanımlamasıyla gizlendiği, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçen hafta yaptığı açıklamalarla ortaya çıktı.

Koca’nın yapılan testlerin pozitif çıkma oranına dair verdiği son bilgiler, Covid-19 vaka sayısının nisan ayından beri doğru bildirilmediğini açığa çıkardı.

Ege Bölgesi’ndeki tabip odaları ise, salgının tüm dünyada olduğu gibi Ege Bölgesi’nde de artma eğiliminde olduğunu, riskin devam ettiğini ve okulların açılmasıyla birlikte tekrar bir dalgalanma olabileceğini söyledi. Tabip odalarının başkanları aynı zamanda Covid-19 tedbirlerinin bireylere bırakılmaması ve kamusal önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini belitti.


‘BU TEDBİRLERLE KURTULAMAZSINIZ’

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, polisiye tedbirlerle işin içinden çıkılmaya çalışıldığını belirterek, “Maske takmayanlara ceza keserek, karantinada olanları yurtlara kapatarak bu işin altından kalkılamaz. Bu bireylere bırakılacak bir iş değildir. Resmi kurumlar tabip odalarıyla hâlâ verileri paylaşmıyor. Ulaştığımız en son verilerde Eylül ayının 15’i itibariyle Muğla’da 90 bin civarında test yapıldığını ve bunun yaklaşık 2 bin 500’ünün pozitif çıktığını öğrendik. Oranladığımız zaman pozitiflik oranı yaklaşık yüzde 2,5. Bunun dışında mart ile eylül arasında Muğla’da 25 kişi hayatını kaybetti. 15 Eylül itibariyle ise 700 civarında kişiye Covid-19 teşhisi konuldu, 100 kişi de hastanelerde tedavi görüyor. Yani sadece Muğla’da 600 civarında kişi evinde tedavi görüyor. Teşhis koyulan pozitif hastaları evine gönderirseniz tıbbi tedavisinde eksiklik olur, hastalık bulaşıcılığı artar ve sonuçta ölümler olur. Eve göndermek veya yurtlara kapatmakla hastalık takibi yapamazsınız. Durum Muğla için ciddiyetini koruyor. Sonbahar ayı geldi ve mevsimsel griple beraber daha da kötüye gidecek ve bulaşlar artacak” dedi.

salgin-artma-egiliminde-risk-devam-ediyor-ege-nin-pandemi-haritasini-cikardik-790558-1.

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay da salgının artma eğiliminde olduğunu ifade ederek, “Denizli Devlet Hastanesi’nde de artık PCR testi yapılmaya başlandı ama oradaki verileri tam bilemiyorum. Ancak Pamukkale Üniversitesi’nde yapılan PCR testlerinde yüzde 20 civarında bir pozitiflik olduğunu söyleyebilirim. Günde bin 500 civarında test yapıldığını düşünürsek bu da 250 ila 300 civarındaki pozitif hasta sayısının devam ettiği anlamına geliyor. Mart ayından eylül ayına kadar testlerdeki pozitiflik oranı yüzde 10’du. Yani eylül ayının başından beri hasta sayısının artışının söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Salgın tüm dünyada olduğu gibi dalgalı seyrediyor. Önümüzdeki hafta okulların açılmasıyla beraber ona bağlı tekrar bir dalgalanma yaşanabilir. Oldukça dikkatli olmak lazım, hastalık ciddi. Sağlıkçılar tükenmiş durumda ve ağır şartlarda çalışmaya devam ediyor. Sağlıkçılar kahramanca görevlerini yapmaya devam ediyor. Sağlıkçıların haklarının verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran ise Manisa’da yeni risklerin ortaya çıkma ihtimalinin olduğunu söyleyerek, “Vaka sayıları Manisa’da dönem dönem artıyor, sonrasında azalıyor. Bu direkt olarak filyasyon çalışmalarına bağlı bir durum. Özellikle son süreçte sayıların biraz düştüğünü söyleyebiliriz. Özellikle ağustos ve eylül aylarında günlük ortalama 250-300 civarında pozitif vaka çıkarken, şu anda günlük 100 civarında pozitif vaka çıkıyor. Tabii önümüzdeki süreçte yeniden bir dalgalanma yaşanabilir. Sanayideki bazı büyük fabrikaların, çalışanlarına özel merkezlerde PCR testi yaptırdığına dair duyumlar alıyoruz. Böyle olduğu zaman tabii yapılan test ve pozitif çıkan vaka sayılarını takip etmek zorlaşıyor. Böyle bir durumda filyasyon çalışmaları konusunda da biraz sorun olabilir ve organize sanayi bölgesinde yine vaka sayılarında artış yaşanabilir. Sadece Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 60 bin çalışan var ve burada salgının etkisinin tekrar artması Manisa’nın tüm ilçelerini ve İzmir’i de etkiler. Yani fabrikaların özel hastanelerde ve kurumlarda test yaptırması ve sonuçları gizlemesi yeni riskleri ortaya çıkarabilir. Tüm bunların dışında Manisa’da haziran, temmuz, ağustos aylarında sadece istifa eden hekim sayısı 40, bu sayıların içinde emekli olanlar yok. 40 kişi kamudan istifa olarak oldukça yüksek bir sayı” ifadelerine yer verdi.

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, Balıkesir’in Türkiye geneline göre biraz daha iyi durumda olduğunu söyledi. Dr. Necdet Uçan, “Türkiye’de en iyi il diye Balıkesir açıklandı. Ama bu kesinlikle göreceli bir iyilik hali. Biz hep gerçek hasta sayılarını açıklamadıklarını, hasta sayısının açıklanan rakamların en az 10 katı olduğunu söylüyorduk. Sağlık Bakanı’nın açıklamalarının ardından bu söylemlerimizde haklı çıkmış olduk. İlimizde çok yoğun bir hasta yığılması yok. Yoğun bakımda hasta sayısı 10’un altında. Servislerde de hastalar var ama diğer büyük şehirlerdeki gibi anormal bir yığılma yok. Eskiden çok az maske takan vardı, maske takma oranı ciddi oranda arttı. Bu da Balıkesir öznelinde virüsün yayılımını azalttı diyebiliriz.

Fiziksel mesafeye de uyum nedeniyle en azından Balıkesir’de salgının bir nebze olsa kontrol altında olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü’nün Covid-19 testi pozitif çıktı. Yoğun bakımdan çıkarılan Ülkü’nün durumunun iyi olduğu bildirildi. Aydın Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Adalet Çıbık ise Ege Bölgesi’ndeki diğer şehirlere göre Aydın’ın salgında daha iyi durumda olduğunu ancak yine de Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi vakalarda artış gözlemlendiğini söyledi.

salgin-artma-egiliminde-risk-devam-ediyor-ege-nin-pandemi-haritasini-cikardik-790559-1.

Uşak Tabip Odası Başkanı Dr. Adnan Memiş ise, Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Uşak’ta da vaka sayılarının her geçen arttığını söyleyerek, “Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi’nin söylediği doğru. Açıklanan vakaları 10 ile çarpmak gerekiyor. Kamuoyuyla yanlış bilgiler paylaşıldığı gibi, tabip odalarıyla da net veriler paylaşılmıyor. Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde pandemi servisi komple dolu. Yoğun bakım ve yataklarda yer kalmadı. Her geçen gün hekim arkadaşlarımızın ölüm haberlerini alıyoruz. Durum iyiye gitmiyor” dedi.