Peru’da Sağlık Bakanı Pilar Mazzetti, hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevden alınan, eski Devlet Başkanı Martin Vizcarra’nın halka aşılama kampanyası başlamadan önce aşı yaptırdığının ortaya çıkmasının ardından gelen tepkiler üzerine istifasını kongreye sundu.

Salgın bir bakanı daha koltuğundan etti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

SALGIN tüm dünyayı sarsarken, bu süreçte en büyük sorumluluğu üstlenmeleri gerekirken hata yapan, şeffaf davranmayan, büyük tepki gören ve istifa etmek zorunda kalan sağlık bakanlarına bir yenisi daha eklendi. Güney Amerika ülkesi Peru’da da Sağlık Bakanı Pilar Mazzetti istifa etti.

Hakkındaki yolsuzluk suçlamaları sonrası kasım ayında görevden alınan Devlet Başkanı Martin Vizcarra’nın, Covid-19 aşısının ülkeye ulaşmasından aylar önce Ekim 2020’de aşılandığı haberleri ülkede büyük tepki topladı. Mazzetti gelen tepkiler üzerine Devlet Başkanı Francisco Sagasti’ye istifasını sundu.

Sagasti konuya ilişkin açıklamasında, Mazzetti’ye salgına karşı mücadelesinden ötürü teşekkür ettiğini belirterek, “Dün gece istifasını sundu. Onunla konuştum ve durum değerlendirmesi yaptık. Medyada ve kongrede çıkan tartışmalar nedeniyle bitkin olduğunu anladım” dedi.

Çinli ilaç şirketi Sinopharm’ın koronavirüse karşı geliştirdiği 300 bin doz aşının ilk sevkiyatı, 8 Şubat’ta Peru’nun başkenti Lima’daki Jorge Chavez Uluslararası Havalimanı’na ulaşmıştı. Peru’da bugüne kadar 1 milyon 227 bin 205 kişi Covid-19’a yakalandı, 43 bin 491 kişi yaşamını yitirdi.

***

Peru’da ne olmuştu?

Peru’da Kongre, Devlet Başkanı Martin Vizcarra’yı yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili yalan söylemek ve bu yolla adaleti engellediği gerekçesiyle seçildikten sadece beş ay sonra, kasım ayında görevinden azletti. Neoliberal politikaları ile ünlü Vizcarra’nın yardımcısı bulunmadığı için devlet başkanlığı görevini aşırı sağcı Senato Başkanı Manuel Merino’nun üstlenmesi ülkede infial yaratmış, günler süren eylemler gerçekleşmişti. Peru solunun da desteklediği eylemlerde Vizcarra’nın hakkındaki suçlamadan ötürü yargılanması talebi meşru görülmüş, ancak devlet başkanlığı koltuğunun aşırı sağcı bir isme bırakılamayacağı vurgulanmıştı.

***

İstifa eden bakanlar

Dünya Sağlık Örgütü’nün Koronavirüsle ilgili olarak küresel olağanüstü hal ilan etmesinin üzerinden bir yıldan fazla süre geçti. Peru Sağlık Bakanı ise bu süreçte istifa eden ilk sorumlu değil. Salgının başlangıcından bu yana görevini kötüye kullanan, krizi yönetirken şeffaf olmayan ve aldığı önlemleri yeterli bulunmayan birçok isim istifa etti.

ŞİLİ: Etkili önlemler almadığı gerekçesiyle eleştirilen Sağlık Bakanı Jaime Manalich, geçen Haziran ayında istifa etti. Ülkedeki muhalefet partileri, eski bakan hakkında uzmanların görüşlerini dinlemediğini ve gerçek can kaybı verilerini gizlediğini sık sık vurgulamıştı.

ROMANYA: Sağlık Bakanı Victor Costache, salgının ilk aylarında istifa etti. Ülkede bulunan hastanelerde sağlık çalışanları için yeterli sayıda koruyucu ekipman bulunmaması bakanı istifaya götürdü.

İSRAİL: Sağlık Bakanı Yaakov Litzman, nisan ayında gelen tepkiler üzerine istifasını sunmuştu. Salgının başlangıcında sinagogların açık kalmasına izin vererek “ultra-Ortodoks toplumu sosyal mesafe uygulamalarından istisna” tutmuş, hatta salgınla ilgili “Mesihin salgını sonlandıracağını” öne sürmüştü.

YENİ ZELANDA: Sağlık Bakanı David Clark, salgına karşı alınan bazı önlemleri ihlal ettiği ve aksaklıklarda sorumluluk almadığı gerekçesiyle gelen tepkiler üzerine temmuz ayında istifa etti.

BREZİLYA: Aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro da, salgınla mücadelede anlaşamadığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün çağrılarına kulak vermediğini söylediği eski Sağlık Bakanı Henrique’yi 16 Nisan’da görevden almıştı. Yerine gelen Sağlık Bakanı Nelson Teich ise bir ay sonra istifa etmişti. Teich, Güney Amerika’nın salgında merkez üssü haline gelen Brezilya’da, genel karantina uygulamasını savunuyordu.

ÇEKYA: Sağlık Bakanı Adam Vojtech de vakalarının ciddi bir şekilde arttığı ülkede eleştirilerin ardından istifa etti.

POLONYA eski Sağlık Bakanı Lukasz Szumowski de usulsüz maske ve solunum cihazı alımı, kardeşinin arkadaşına ait firmaya ayrıcalık tanıması, silah şirketleri ile anlaşma yapması ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle eleştirilerin ardından istifa etti.

İRAN: Sağlık Bakan Yardımcısı Rıza Melekzade de, Sağlık Bakanı Said Nemeki’yi salgınını kötü yönetmek ve çok sayıda can kaybına neden olmakla suçlayarak istifa etti.