Salgın nedeniyle sokaklar meydanlar boş kalsa da emeğin sesi tüm yurtta yükseldi. Yurttaşlar hazırladıkları pankartları pencerelere, balkonlara astı, sosyal medyada yüz binlerce mesaj paylaşıldı, demokratik talepler dile getirildi, marşlar evlerden sokaklara taştı

Salgın coşkuya engel olamadı

Sokağa çıkma yasağı 1 Mayıs coşkusunun önüne geçemedi. Yurttaşlar evlerinin balkonlarını, pencerelerini 1 Mayıs bayraklarıyla, kızıl flamalarla donattı. Sosyal medya ise miting alanına döndü. 1 Mayıs etiketiyle yüz binlerce tweet atıldı. İşçilerin yanı sıra gençler, kadınlar, emekliler, öğrenciler, aydınlar ve toplum geniş kesimini oluşturan daha pek çok yurttaş demokratik taleplerini dile getirdi. Koronavirüs nedeniyle karantina altında olan milyonların evlerinden sokaklara 1 Mayıs ve Enternasyonel marşları taştı.

'HAYATI YARATAN BİZİZ, YAŞASIN 1 MAYIS'

Rize Pazar’da sokağa çıkma yasağı nedeniyle 1 Mayıs’ı evlerinde karşılayan teyzeler “Hayatı yaratan biziz, Yaşasın 1 Mayıs” dedi. Rize’nin yeşiline, suyuna sahip çıkan yurttaşlar bahçelerine 1 Mayıs flamalarını astı, “Bu memleket bizim” dedi. Karadeniz’in farklı illerinden çay işçileri de tepkilerini dile getirdi. Bir yurttaş duvara “Çayda sömürüye son” yazdı. Yurttaşlar Valık Fonu’na devredildikten sonra milyarlarca lira zarar eden ÇAYKUR’a tepki göstererek, çay işçilerinin sömürüsüne dikkat çekti.

GENÇLER PANKARTLARINI GELECEK İÇİN HAZIRLADI

AKP’nin sistematik olarak tahrip ettiği, dinci gericilikle boğduğu eğitim sistemine karşı bilimsel eğitimi savunan gençler de 1 Mayıs’a hazırdı. Binlerce öğrenci sosyal medyada, geleceklerinin AKP karanlığında kaybolmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. Gençler emekçilerle dayanışma mesajlarını da unutmadı.

salgin-coskuya-engel-olamadi-725539-1.

MÜZİKLİ, SOSYAL MESAFELİ KUTLAMA

Yurttaşlar 1 Mayıs kutlamalarına pankart ve flamaların yanı sıra yaptıkları müzikle de eşlik etti. Bir yurttaş ‘Yaşasın 1 Mayıs’ yazdığı pankartını piyanosuna asarken, 1 Mayıs Marşı’nı çaldı. Sosyal medyada bir araya gençler ise hazırladıkları videoları birleştirerek Çav Bella şarkısını seslendirdi. Gençler gitar, saz, keman ve yan flüt gibi çalgılarla seslendirdikleri şarkının videosunu sosyal medyada paylaştı.

MOR BALONLAR GÖKYÜZÜNE BIRAKILDI

Kutlamaları unutmayanlar arasında kadınlar da vardı. Bir yurttaş hazırladığı pankarta “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek, 1 Mayıs” yazdı. Gökyüzüne mor balon bıraktı. Kadınlar işçilerle dayanışma mesajları iletirken, kadına yönelik artan şiddete ve AKP gericiliğinin kadın düşmanlığına tepki gösterdi.

salgin-coskuya-engel-olamadi-725538-1.