DİSK salgın sürecinde emekçilere verilen desteklerin artırılarak devam ettirilmesi gerektiğini aktardı. Ayrıca işçilere ait olan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverene verilen desteklerin kesilmesi gerektiği vurgulandı.

Salgın emekçi için sefalet oldu

EMEK SERVİSİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) salgının 1’inci yılına dair değerlendirme ve yol haritası hazırladı. Salgınla mücadelede iktidar politikalarının yetersiz olduğu aktarılan değerlendirmede öneriler de yer aldı.

İKTİDAR POLİTİKALARI YETERSİZ

DİSK’in hazırladığı değerlendirmeye Türkiye salgınla mücadele için yeni kaynaklar da ayırmadı. Bunun yerine işçinin parası olan İşsizlik Sigortası Fonu ve halktan toplanan bağış paraları kullanıldı. Bu fonlardan aslan payını patronlar aldı. Temmuz ayında çıkarılan torba yasa ile kayıt dışı işçi çalıştıran patronlar affedildi, patronlara İşsizlik Sigortası Fonu’ndan destek primleri verildi ve vergi afları getirildi. İktidar salgın sürecinde işçiye ayrı kaynak ayırmadığı gibi işçinin parasını patronlara dağıttı.


DESTEKLER ARTIRILACAĞINA KALDIRILIYOR

DİSK değerlendirmesinde salgın sırasındaki en önemli gelir desteklerinden biri olan kısa çalışma ödeneğinin de 31 Mart 2021 tarihi itibarıyla kaldırılacağını hatırlatıldı. Ayrıca işten çıkarma yasağının istisnalarının (Kod 29 gibi) işverenler tarafından kötüye kullanıldığı ve işten çıkarma yasağını delmek için işverenlerin bir bölümü hileye başvurduğu vurgulandı. Bu nedenle işten çıkarma yasağının salgın döneminde tam koruma sağlamadı.

***

İş ve gelir güvencesi sağlanmalı

DİSK önerilerini ve taleplerini şöyle sıraladı:

♦ İşten çıkarma yasağı devam etmeli

♦ Ücretsiz izin uygulamasına son verilmeli

♦ Kısa çalışma ödeneği uygulaması uzatılmalı

♦ İşsizlik Sigortası Fonu sadece işçilere tahsis edilmeli

♦ Asgari ücret vergi ve kesintilerden muaf tutulmalı

♦ Emekli aylıklarının alt sınırı asgari ücret düzeyine çekilmeli