“COVID-19 Krizi, Kadın İstihdamı ve İşsizliği” araştırmasında, kayıtdışı çalışan kadınların içinde ev işçilerinin krizden en çok etkilenen istihdam alanı olduğu belirtildi

Salgın en çok kadın işçileri vurdu

MAHİR BAĞIŞ

Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) ile Kadın Emeği Çalışan Feminist Araştırmacılar (KEFA) tarafından “COVID-19 Krizi, Kadın İstihdamı ve İşsizliği” konulu bir araştırma yapıldı.

Araştırmada, Türkiye’de yüksek işsizlik oranlarıyla karşı karşıya olan kadınların salgın döneminde düşen istihdam talebi karşısında erkeklere göre çok daha kırılgan bir konumda olduğu ifade edildi.

Araştırmada kadın açısından kayıtdışılık oranları şöyle ifade edildi: “İmalatta yüzde 27, toptan ve perakende ticarette yüzde 26,9, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde yüzde 28, gayrimenkul hizmetleri, idari ve destek hizmetlerinde yüzde 42,4, sanat, eğlence ve diğer hizmetlerde yüzde 50,7.”

Araştırmada, kayıtdışı çalışan kadınların içinde ev işçilerinin krizden en çok etkilenen istihdam alanı olduğunun altı çizildi. Araştırmada salgın karşısında artan kadın işsizliğine karşı şu öneriler sunuldu:

>> Tüm işyerlerinde, hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelliler, 60 yaş ve üzerinde olanlar salgın süresince idari izinli sayılmalıdır.

>> Salgın boyunca sosyal yardım sistemine dahil olan tüm hanelere doğalgaz, elektrik, su ve internet ücretsiz sağlanmalıdır.

>> Çalışma ve yaşam koşulları açısından krizden en ağır etkilenen güvencesizler arasında olan göçmen kadın işçilere ekonomik ve sosyal destek sağlanmalıdır.