CHP’li Karaca’nın hazırladığı Nisan Ayı Doğa İhlalleri Raporu’na göre salgın nedeniyle çevre kirliliği azaldı. Raporda, “Bireysel çabalar önemli ama fosil yakıtlara yatırım sürdükçe çevre kirliliği sürecek” denildi

Salgın geçebilir ama iklim krizini aşmak zor

BİRGÜN/ ANKARA

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Nisan Ayı Doğa İhlalleri Raporu’nu yayımladı. Salgın döneminde çevre alanındaki ihlalleri incelemeyi sürdürdüklerini ve hastalığa rağmen doğayı korumak için mücadele edeceklerini söyleyen CHP’li Karaca, son haftalarda sokağa çıkma yasakları nedeniyle kirliliğin azaldığına değindi. Karaca “Yurttaşların bireysel tasarruflarından hava kirliliği üzerinde elbette ki etkileri var ancak fosil yakıta dayalı yatırımlar devam ettikçe, gıda başta olmak üzere tedarik zincir ağları kısaltılmadıkça iklim krizinden kurtulmak mümkün gözükmüyor” dedi.

İKLİM İÇİN GEÇİŞ PLANI

Karaca’nın hazırladığı Nisan Ayı Doğa İhlalleri Raporu’nda, doğa mücadelelerinde yaşanan kimi gelişmeler ele alındı.
İklim krizinin ortaya çıkardığı etkilerin gözden geçirilmesi gerektiğini, bunun için vicdan ve adalet temelinde acil eylem planlamalarının yapılması gerektiğini vurgulayan Karaca, “Kömür ve fosil yakıttan uzaklaşmaya, gıda zincir tedarik ağlarını kısaltmaya, doğayı öncelikle insan ve endüstri kaynaklı zararlardan korumaya yönelik politikalar oluşturmamız gerekiyor. Salgın sürecinde düşünen normalleşmeye geçiş aşaması gibi iklim için adil geçiş planlamalarını yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

SONUÇLARI TAHMİN EDİLEMEZ

Dünyanın salgın hastalığı atlatabileceği ancak iklim krizinden çıkışın çok daha zor olduğunu ifade eden Karaca, hazırladığı raporda şu ifadelere yer verdi:
“Oxford Üniversitesi’ndeki iki araştırmacı, salgın ile iklim krizinin etkilerini karşılaştırdı ve iklim tahribatının salgına göre daha sinsi ve karışık olduğu görüldü. İklim değişikliği, artan sel, sıcaklıklar, mahsul kıtlığı ve hava kirliliği gibi olumsuz etkilerin sıklığını ve şiddetini kalıcı olarak değiştiriyor. Bu nedenle sebep oldukları hasar her yıl artmaya devam ediyor. İklim krizinin nelere mal olacağı tahmin bile edilemiyor.”