Koronavirüs salgını nedeniyle yaşadıkları sorunlar daha da derinleşen sığınmacıların yüzde 63’ü gıdaya ulaşmakta zorluk yaşadığını belirtirken yüzde 88’i ise işsiz kaldığını söyledi. Göçmenlere ilişkin yapılan araştırmaya göre sığınmacıların yüzde 98’i göç idarelerinden salgınla ilgili bilgi alamadı.

Salgın göçmenleri de vurdu: Aç ve işsizler

Mustafa M. Bildircin

Covid-19 salgınının ekonomide yarattığı tahribattan yoğun şekilde etkilenen kesimlerden olan sığınmacılar ve göçmenler, gıdaya ulaşmakta güçlük çekiyor. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin, ‘Covid-19 Salgınının Türkiye’de Mülteciler Üzerindeki Etkilerinin Sektörel Analizi’ araştırmasına göre sığınmacılar arasındaki işsizlik oranı salgınının ardından yüzde 88 oldu.

Salgının Türkiye’deki mülteciler üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 63’ü gıdaya ulaşmakta, yüzde 53’ü ise temel hijyen gereksinimlerini karşılamakta güçlük çektiğini belirtti.

GÖÇ İDARELERİNDEN BİLGİ ALAMADILAR

Araştırma kapsamında 960’ı Suriyeli, 131’i Afgan, 49’u Iraklı, 20’si İranlı, biri Filistinli ve biri ise Somalili olmak üzere toplam bin 162 kişi ile görüşüldü. Görüşülen sığınmacıların yüzde 82’si, Covid-19 hakkında bilgisi olduğunu söyledi. Sığınmacıların büyük çoğunluğu, salgına ilişkin bilgi kaynağının medya ya da sosyal medya olduğunu bildirdi. Salgınla ilgili Göç İdareleri aracılığı ile bilgi sahibi olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 2’de kaldı. Katılımcıların yüzde 63’ü gıdaya ulaşmakta, yüzde 53’ü ise temel hijyen gereksinimlerini karşılamakta zorluk çektiğini ifade etti.

YÜZDE 33’ÜNÜN FATURALARI BİRİKTİ

Sığınmacılara, “Salgının ardından hangi ödemeleriniz etkilendi?” diye soruldu. Katılımcıların yüzde 33’ü faturalarını ödemekte güçlük çektiğini, yüzde 32’si kirasını ödeyemediğini kaydetti. Temel ihtiyaçlara yönelik yaptığı harcamaların etkilendiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 26 oldu.

YALNIZCA YÜZDE 12’Sİ ÇALIŞABİLİYOR

Sığınmacıların çalışma durumlarında salgının ardından yaşanan değişimle ilgili de çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Buna göre, salgından önce çalışmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 18 iken salgın ile birlikte oran yüzde 88’e fırladı. Ankete katılanların yalnızca yüzde 12’si çalışabildiğini söyledi. Çalışamayanların yüzde 41’i salgın nedeniyle işyerinin kapandığını, yüzde 18’i işten çıkarıldığını, yüzde 12’si ise iş bulamadığını anlattı.