Salgın, iktidarın yeni baskı aracı

BirGün/Ankara

İktidar, koronavirüs salgını bahanesiyle basının üzerindeki baskıyı artırdı. Salgının ülkede yayılmasından bu yana 1 gazeteci tutuklandı, 10’u gözaltına alındı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü öncesinde, ‘Koronavirüs Döneminde Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı.

Koronavirüs salgınının uzun süredir özgürlüğü kısıtlanmış gazeteciler üzerinde yeni baskı gerekçesi yapıldığını belirten Çakırözer, "Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklandığı tarih olan 11 Mart ile 1 Mayıs arasında toplam 30 gazeteci hakkında hukuki süreç başlatıldı. Bunlardan 1’i tutuklandı, 10’u gözaltına alındı” dedi. Çakırözer, “Salgın döneminde gazetelerin tirajı yüzde 22 ile 60 arasında düştü. Yaşamını sürdürmekte zorlanan gazeteler sansür ve ilan ambargoları ile mücadele ederken, haber peşindeki kanallara da RTÜK ceza yağdırdı” dedi.

KALKAN OLARAK KULLANILIYOR

Basının özgür biçimde çalışabilmesinden sorumlu olan kamu kurumlarının gazeteleri korumak yerine iktidarın yanlışlarına ‘kalkan’ olmayı tercih ettiğini bildiren Çakırözer'in raporundan öne çıkanlar şöyle:

"Gazeteciler hakkındaki suç duyurularının tamamına yakını Cumhurbaşkanı’ndan Diyanet İşleri ve çay işletmelerine kadar devlet yöneticileri ve kamu kurumlarınca yapılması dikkat çekti. 85 gazeteci İnfaz Kanunu düzenlemesinden yararlanamadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BDDK’nin suç duyuruları sonrasında açılan davada ‘Biz Bize Yeteriz’ kampanyasına ilişkin eleştirel paylaşım yapan gazeteci Fatih Portakal hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

Ocak hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Kanal İstanbul güzergâhında arazi almasıyla ilgili habere ilişkin kabul edilen iddianamede, Ocak’ın 1 yıldan 2 yıla kadar hapsi istendi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı, kendisiyle ilgili haberlere açtığı davanın yanı sıra yüzlerce siteye de sansür uygulattı. 273 habere getirilen erişim engelinin gerekçesi ise ‘salgınla mücadelede Türkiye’nin algısının gölgelenmesi’ne bağlanması dikkat çekti."

CNN TÜRK İSTİFAYA ZORLADI İDDİASI

A Haber’den CNN Türk’e gelen Genel Müdür Murat Yancı, işten çıkarmalara başladı. CNN Türk’ün 16 çalışanını konteynerde çalışmaya zorlamasının ardından izne çıkarttığı isimlerden biri olan muhabir Özgür Deniz Kaya’nın görevine son verilmesinin ardından iki kişi daha işten çıkarıldı. CNN Türk muhabirleri Cansel Kiraz ve Zeynep Timurlenk Pozuk’un kurum ile ilişkisi kesildi.

Medya Radar’ın haberine göre koronavirüs tedbirleri kapsamında firmaların 3 ay boyunca işçi çıkarması yasaklanmasının ardından Demirören Grubu’nun muhabirleri istifaya zorladığı iddia edildi. DİSK Basın İş ise konuya ilişkin yaptığı açıklamasında “Çalışanların tüm haklarına göz diken, köleliği dayatmaya çalışan Demirören’i uyarıyoruz. Bu memleket sizin çiftliğiniz değil, ne sizin ne de başkasının” dedi.