SES, "Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tamamı kadroya alınmalı, OECD ortalamalarına ulaşacak şekilde güvenceli istihdam sağlanmalıdır" çağrısı yaptı. 100 bin kişiye düşen hekim sayısının OECD ortalaması 348 iken Türkiye’de bu rakamın 187 olduğu bildirildi.

Salgın kontrolden çıktı, sağlıkçılar tükendi: SES'ten 'Yeterli istihdam' kampanyası

BirGün / Ankara

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, salgının geldiği aşamada sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tamamının kadroya alınması, OECD ortalamalarına ulaşacak şekilde güvenceli istihdam sağlanması çağrısında bulundu.

SES MYK'nin basın açıklamasında, COVİD-19 salgınının kontrol edilemediği vurgulanarak “Sağlık ve sosyal hizmet emekçi sayısındaki yetersizlik sınıra dayanmıştır. Sağlık alanındaki salgın hizmetleri sağlık emekçilerinin olağanüstü çalışmaları ile gerçekleşmektedir. Sağlıkta dönüşüm programının bir yansıması olarak sağlık hizmetleri zaten yıllardır en az çalışanla yürütülmeye çalışılmaktadır. Normal dönemler için bile çok yetersiz olan sağlık emekçi sayısı, OECD ortalamalarının çok altındadır” denildi.

salgin-kontrolden-cikti-saglikcilar-tukendi-ses-ten-yeterli-istihdam-kampanyasi-770237-1.

100 BİN KİŞİYE 187 HEKİM

100 bin kişiye düşen hekim sayısı OECD ortalamasında 348 iken Türkiye’de 187 olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “100 bin kişiye düşen ebe-hemşire sayısının OECD ortalaması 938 iken Türkiye’de 100 bin kişiye düşen ebe hemşire sayısı 301 yani üçte bir oranındadır. Normal zamanda bile sürdürülemez olan bu durum, pandemi gibi çok daha özgün ihtiyaçları barındıran bir ortamda ihtiyacı da daha fazla artırmaktadır. Sağlık emekçilerinin korunabilmesi, hizmetlerin doğru şekilde planlanabilmesi için salgının ilk gününden itibaren sağlık emekçi sayısının artırılması gerektiğini ifade ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

DESTEK ÇAĞRISI

“Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini bu mücadeleye destek vermeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” denilen açıklamada şunlar yer aldı:

"Zaten zor koşullar altında çalışan sağlık emekçileri tüm bu süreç boyunca yorulmuş, tükenmiş, yıpranmış, sağlığından canından olmuştur. Toplu şekilde istifalar, emekli olarak alandan ayrılmalar söz konusudur. Artık bu yolun sonu gelmiştir. Diğer ülke örneklerine baktığımızda salgın boyunca sağlık alanını takviye için emekli olanlar dahi göreve çağırılmıştır. Türkiye’de ataması yapılmayan yüzbinlerce sağlık emekçisi var. Hukuksuza ihraç edilen, güvenlik soruşturmaları bahane edilerek göreve başlatılmayan binlerce sağlık emekçisi var ve göreve çağrı beklemektedir. Artık bu adımın atılması ertelenemez bir zorunluluktur."