Yüz yüze eğitime günler kala yayımlanan ‘Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler’ listesiyle MEB, salgınla mücadeleyi yine öğretmen ve öğrencilere bıraktı. Somut önlemlere değinilmedi.

Salgın önlemini öğrenciler alacak

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 6 Eylül’de başlaması planlanan 2021-2022 eğitim öğretim yılına yönelik, ‘Covid-19 salgınında okullarda alınması gereken önlemleri’ içeren listeyi il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderdi. Listenin, somut önlemleri içermemesi ve inisiyatifi öğretmen ve öğrencilere bırakması dikkat çekti. Öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına, “İki doz aşıların tamamlanması” önerisinde bulunuldu. Listede, uyulması gereken genel kuralların yanı sıra ders ortamlarında salgına karşı alınacak tedbirlere de yer verildi.


HAFTADA İKİ PCR TESTİ

Öğretmenlere, eğitim personeline, kantin çalışanlarına ve öğrenci servisi personeline, “Tam doz aşıların tamamlanması” önerisinde bulunulan listede, uyulması gereken bazı kurallar, şöyle sıralandı:

• Öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenir ve sonuçlar okul tarafından gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutulur.

• Öğrencilerle aynı ev içerisinde yaşayan kişilerin de aşılı olmaları, tam doz aşılarını tamamlamış olmaları önerilir.

• Tüm okullarda öğrenci, öğretmen ve personelin ihtiyacı olması halinde kullanabilmeleri için yeterli sayıda maske temin edilir.

Listede ayrıca, okullarda kullanılacak tıbbi maskenin kullanım detaylarına yönelik bilgi de paylaşıldı. Tüm öğrencilerin okula maske ile gelmesi zorunlu kılınırken “Gelişimsel sorunu olan veya maske takmakta zorlanan çocukların” istisna tutulabileceği kaydedildi. Listede, “Tıbbi maske” başlığı altında paylaşılan bazı unsurlar ise şunlar oldu:

• Maskelerin nemlenmesi durumunda değiştirilmesi için okul içerisinde yedek maske bulunması sağlanmalıdır.

• Çok yakın temasın gerektiği durumlarda maske ile birlikte yüz koruyucu kullanılması önerilir.

• Farklı sınıflarda ders vermeleri durumunda öğretmenlerin dersler arasında maskelerini değiştirmeleri önerilir.

MEB, okul ortamlarında sosyal mesafe kuralına uyulması amaçlı şu önlemlerin alınmasını istedi:

• Teneffüs saatleri okul bahçesinde kalabalık oluşmaması için okulun fiziksel kapasitesi ve öğrenci mevcudu dikkate alınarak farklı zamanlara gelecek şekilde ayarlanmalıdır.

• Okula giriş, çıkış ve teneffüslerde sosyal mesafenin korunması için gerekli düzenlemeler yapılabilir.

• Okul kapalı alanlarında farklı sınıf öğrencilerinin bir araya gelmesini en aza indirecek şekilde planlanmalıdır.

• Sınıf içerisinde öğrencilerin oturma düzeni yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde yapılandırılmalıdır.