BirGün, koronavirüs günlerinde göçmenlerin durumuna mercek tuttu. Kimi işsizlikle boğuşurken kimisi Avrupa’ya gitmek istiyor

Salgın sığınmacıları tercih yapmak zorunda bırakıyor

AYCAN KARADAĞ

Suriye’deki savaş nedeniyle Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Suriyeliler ile Afganistanlıların yaşadığı zorluk ve hak kayıpları salgın günlerinde daha da arttı. Bu süreçte İzmir’de yaşayan birçok göçmen işsiz kaldı, kiralarını dahi ödeyemez hale geldiler. BirGün, koronavirüs günlerinde göçmenlerin durumuna mercek tuttu.

Afganistanlı S.G., salgının etkilediği göçmenlerden yalnızca bir tanesi… S.G., ‘normalleşme’ ile beraber Türkiye’den göç etmek istediğini dile getiriyor. S.G., şunları ifade ediyor: “Afganistan’da kocam ve babam öldürüldü. Ben de can güvenliği nedeniyle Türkiye’ye gelmek zorunda kaldım. 4 buçuk yıldır buradayım ve yalnız yaşıyorum. Bu surede dil öğrenmeye, kendimi geliştirmeye çalıştım. Birçok işte çalıştım; lokantada bulaşıkçılık, garsonluk ve tekstil işlerinde çalıştım. 3 aydır işsiz olduğum için kaldığım evden çıkmak zorunda kaldım. Burada haklarımız kısıtlı olduğu için üçüncü bir ülkeye gitmek istiyorum. Bunun için Birleşmiş Milletler’e başvuruda bulundum. Hâlâ bekliyorum.”

KİRA ÖDEYEMEZ HALDEYİZ

Suriyeli sığınmacı C.M. ise 3 aydır işsiz olduğunu aktarıyor. C.M.’ye göre bu süreçte göçmenler büyük sıkıntılar yaşıyor. C.M. şöyle konuşuyor: “3 çocuğum var, ikisi okula gidiyor. Salgın sürecinde işten çıkarıldım, 3 aydır çalışmıyorum ve gelirim kesildi. Bizler gururlu insanlarız, ben ve eşim kimseden yardım talep etmek istemiyoruz. Ama çok sıkıntı çektik, kiraları ödeyemez duruma geldik. Her gün iş arıyorum ama bulamıyorum. Suriye’de durumun düzelmesi halinde ülkemize dönmek istiyoruz ama ne yazık ki yakın gelecekte bu durumu mümkün göremiyoruz.”

Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Mohammed Saleh Ali’ye göre de salgın göçmenleri vurdu. Ali, “Birçok mültecinin çalıştığı işyeri kapatıldı ya da mülteciler işten çıkarıldı” diyor ve ekliyor: “Hem yardım alamayan hem de tekrar çalışmaya başlayamayan mülteciler var. Onların bir kısmı bu süreçte Avrupa’ya göç etmeye çalışıyorlar. Yaz mevsiminin başlamasıyla bu kişilerin sayısında biraz artış olduğunu söyleyebiliriz.”

YOĞUNLUK YAŞANMADIsalgin-siginmacilari-tercih-yapmak-zorunda-birakiyor-745188-1.

İzmir Barosu Göç ve İlticadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Deman Güler, ‘normalleşme’ sonrası göç eden mültecilerde artış olmadığını ifade ediyor. Av. Güler, şunları aktarıyor: “Bize gelen bilgilerde rutin bir durum söz konusu. Çok yoğun bir akın genel olarak olmadı zaten. Kapının açık olması bir şeyi değiştirmedi. Mülteciler kendi aralarındaki haberleşme ağları ile Yunanistan'da yaşanan durumu çok iyi biliyorlar. Dolayısıyla benim beklentim virüs öncesi döneme geçiş olacak fakat yine de çok yoğun bir geçiş olmayacak. İşin doğrusu şu İzmir Barosu’nun önüne gelmiş ve bizi alarma geçirecek bir geçiş yoğunluğu yok. Ne acıdır ki herkes kendi normaline dönüyor. İşçi işine dönüyor, esnaf dükkânını açıyor mülteciler de canlarını riske atarak geçiş yapmaya çalışıyor.”

Mültecilerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü Pırıl Erçoban ise salgın sürecinde mültecilerin yaşadığı hak kayıplarına vurgu yaptı: “Mayıs, haziran aylarında çok az geçiş var diyebiliriz. Sahil güvenliğin açıkladığına salgin-siginmacilari-tercih-yapmak-zorunda-birakiyor-745189-1.göre yapılan operasyonlar genelde ‘geri itme’ üzerine. Nisan ayında sadece 253 kişi tespit edilmiş. Mayıs ayında 605, Haziran’da ise bini aşmış durumda. Büyük bir artış yok ama yine de artışı gözlemleyebiliyoruz. Özellikle şehir değiştirme yasaklarının kalmasıyla hareketlilik daha da arttı. Mülteciler Türkiye’de günlük gelire sahip oldukları için ve güvencesiz işlerde çalıştıkları için pandemi sürecinde çok büyük mağduriyetler yaşadılar. Temel ihtiyaçlarını ödeyemez duruma gelen mülteci sayısı çok fazla. İşten çıkarılan, işi duran ve iş bulamayan çok fazla insanla karşılaştık. Yardım taleplerinin çok büyük artış gösterdiğini söyleyebiliriz.”

KONAK'TAN DAYANIŞMA

salgin-siginmacilari-tercih-yapmak-zorunda-birakiyor-745193-1.

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, şöyle konuştu: “İşyerlerinin atölyelerin kapanması mülteci isçilerin işini kaybetmesine neden oldu. Ne yazık ki bu süreçte mültecilerin ve ailelerin yasadıkları ağır koşullar görülmemekte. Birçok destekten yararlanamadılar. Biz içinde bulunduğumuz zor koşullarda mülteci ve yoksul ailelerle dayanışmanın herkesin sorumluluğu oluğunu düşünüyoruz. Bu düşünceden hareketle ‘Kira Destek Dayanışmasını başlattık. Bu dayanışmada destekçilerle ihtiyaç sahipleri eşleştirilerek kiralar doğrudan onların hesabına gönderilecektir. Gönderilecek kiranın üst limiti olup 600 TL olup, alt sınır bulunmamakta.”