Salgın yönetimi değil algı yönetimi var

İstanbul Tabip Odası (İTO) Covid-19’a karşı mücadele iktidarı “Bunun adı ‘salgın yönetimi’ değil, ‘algı yönetimi’dir” sözleriyle eleştirdi. Tabipler, salgınla etkili mücadele için öncelikle bu zihniyetin aşılması gerektiğini bildirdi. İTO’dan yapılan açıklamada, salgının ilk tespit edildiği günden bu yana sürecin iyi yürütülmediğine dikkat çekildi. İktidarın süreci bir ‘başarı hikâyesi’ yazabilmek için kullandığının ifade edildiği açıklamada, son bir ayda yaşananlar sıraladı:
► Koronavirüs ilk ortaya çıktığında Çin’deki vatandaşlar uçakla getirilip muayene ve tetkiklerinde hastalık tespit edilmediği halde, yapılması gerektiği gibi 14 gün karantina uygulanmışken, daha sonra umreden gelen vatandaşlar önce hiçbir tedbir alınmadan evlerine gönderildi.
► Sağlık Bakanlığı sürecin başından beri şeffaf bir yönetim tarzı sergilemedi. Kamuoyu eski bir kuvvet komutanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini bile ancak bir gazeteciden öğrenebildi.
► Meslek örgütümüz ve toplumun bütün ısrarlarına rağmen PCR testlerinin yaygınlaştırılmasından kaçınıldı. Test sayıları kamuoyundan gelen talepler karşısında artırılsa da hâlâ da yeterli sayıda yapılmıyor.
► Sağlık Bakanı bütün ısrarlı çağrılara rağmen, sadece birkaç kez bazı rakamlar, tablolar açıklamak dışında vakaların bölgesel dağılımını paylaşmıyor.
► Hastanelerde koronavirüs tedavisi gören hastaların büyük çoğunluğunda PCR testi pozitif olmamasına rağmen bu hastalar ve vefatlar resmi açıklamalarda yok sayılıyor.
► Vakaların yaklaşık yüzde altmışının İstanbul’da geçtiği ilk vakaların görülmesinden itibaren bilinmesine rağmen İstanbul için hiçbir özel önlem alınmadı.
► Toplumsal muhalefetin bütün ısrarlarına karşın “temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üretenler dışındaki” işler hâlâ durdurulmadı. Muhalefetin elinde olan belediyelerle işbirliğinden kaçınılıyor.
► Koronavirüsün kuluçka süresinin 14 güne kadar uzayabildiği bilindiği halde 10 Nisan’da saat 22.00’de 31 ilde saat 24.00’ten başlayarak 2 gün sokağa çıkma yasağı ilan edileceği duyuruldu; insanlar panik halinde sokaklara çıkarak fiziksel mesafeyi korumadan uzun kuyruklar oluşturdu.
‘ZİHNİYET DEĞİŞTİRİLMELİ’
İTO’nun açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: “Aradan geçen sürede pandemi bir başka evreye tırmanmış olmakta ve bu durumda alınan önlemler etkili olamamaktadır. Bunun adı ‘salgın yönetimi’ değil, ‘algı yönetimi’dir. Türkiye’de Covid-19 pandemisiyle etkili şekilde mücadele etmek için öncelikle bu zihniyetin aşılması gerekmektedir.”
DENİZLİ’DE EKİPMAN VERİLMİŞ GİBİ GÖSTERİLMEK İSTENMİŞ!
SES Denizli Şube Başkanı Selçuk Göçer, Denizli Devlet Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına tüm koruyucu ekipman dağıtılmış gibi form imzalatılmaya çalışıldığını bildirdi: “Hastane yönetimi tek kullanımlık malzeme verirken, sanki birden fazla malzeme vermiş gibi göstererek, bu formların imzalanmasını dayattı.Yaptığımız görüşmeler sonrasında bu uygulamaya son verildi.”
266 SAĞLIK ÇALIŞANINDA COVİD-19 TESPİT EDİLDİ
İzmir Tabip Odası dün yayımladığı raporda, kentte Covid-19 tespit edilen sağlık çalışanlarının verilerini paylaştı. Verilere göre 29’u asistan 19’u ise aile hekimi olmak üzere toplam 106 hekim, 82 hemşire/ebe ve sağlık memuru, 30 personel, 12 tıbbi sekreter, 10 teknisyen, 19 memur, 3 eczacı, 1 psikolog, 2 güvenlik görevlisi ve 1 şoför olmak üzere toplam 266 sağlık çalışanının testi pozitif çıktı.