Sağlık Bakanı Koca, 6 ilde yoğun bakım doluluk oranının yüzde 80’in üzerinde olduğunu açıkladı, vaka artışından 84 milyonun sorumlu olduğunu iddia etti. Sağlıkçılar ise bu noktaya gelineceğinin belli olduğunu, buna karşın hiçbir uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi.

Salgında bu noktaya gelineceği belliydi

Berkay SAĞOL

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, önceki gün Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Ülkemiz salgın boyunca yaşadığı en zor dönemlerden birini geçiriyor” dedi. Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize’de yoğun bakım doluluk oranının yüzde 80’i aştığını kaydeden Koca, ülkede yaşayan 84 milyon insanın vaka sayılarında yaşanan artıştan sorumlu olduğunu iddia etti. Yoğun bakımların neredeyse tamamen dolduğu illerde görev yapan sağlık emekçileri ise “Bunun böyle olacağı belliydi, haftalar önce uyarmıştık, dinlenmedi. Şimdi ‘84 milyon sorumludur’ demeleri hayret verici” diye konuştu.

HASTA SEÇMEK ZORUNDA KALABİLİRİZ

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lüfti Çamlı, vaka sayısının bu şekilde artmaya devam etmesi durumunda yoğun bakım için hasta seçmek zorunda kalacaklarını belirtti. Çamlı, şunları söyledi:

“Yoğun bakıma yatış için gelen hastalar geçici bir süre acil serviste bekletiliyor ve yatak boşalınca yoğun bakıma alınıyorlar. İzmir merkezinden küçük ilçelere yoğun bakım hastalarının gönderildiğine dair duyumlarımız var. Vaka artışının bu şekilde devam etmesi durumunda bir süre sonra yoğun bakım için hasta seçmek zorunda kalabiliriz. Bunun böyle olacağı belliydi. Haftalar önce bunu söylemiştik. Her şey herkesin gözleri önünde oldu.”

KONTROLLÜ NORMALLEŞME SÜRECİ İFLAS ETMİŞTİR

İzmir Tabip Odası ve diğer tabip odalarının bu konuda defalarca hükümeti uyardığına dikkat çeken Çamlı, “Biz yeni tedbirler alınsın derken normalleşme kararı alındı. Bilim insanları salgının bu noktaya geleceğini 1 ay öncesinde söylediler ama bu uyarıların hiçbiri dikkate alınmadı. Şimdi de ‘84 milyon bu artıştan sorumludur’ demeleri hayret verici. Kontrollü normalleşme süreci iflas etmiştir. 1 yıl içinde 3’üncü kez pik yaşıyoruz. Halkın pandemiyi yönetenlere güveni tamamen kaybolmuştur” dedi.

HASTALARI BAŞKA ŞEHİRLERE SEVK EDİYORUZ

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy ise, “Şehrimizde çok ciddi bir hasta yoğunluğu var. Yoğun bakımlar sürekli olarak Covi-19 yoğun bakımına çevriliyor” diye konuştu. Bu nedenle Covid-19 dışındaki hastalıkların tedavisinde aksaklıkların yaşanmaya başladığını belirten Erensoy, “Normal servislerde yatanları değil ancak yoğun bakımda yatan hastaları başka şehirlere sevk etmek zorunda kalıyoruz. Sürekli kırmızı çizgideyiz” ifadelerini kullandı.
Sağlık çalışanlarının durumuna da değinen Erinsoy, “Sağlık çalışanları artık tamamen bitmiş durumda. Mevcut hasta yüküne bir de Covid-19 hastaları eklendi ama çalışan sayısı aynı. Haftada 40 saatin çok üstünde, gece gündüz çalışıyoruz. Bu insanların daha ne kadar çalışmaları bekleniyor?” diye sordu.

EK ÜNİTE AÇILMAYA ÇALIŞILIYOR

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun da, Edirne Devlet Hastanesi’nde ve Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde şu anda boş yoğun bakım yatağının bulunmadığı bilgisini verdi. Altun, “Edirne Devlet Hastanesi başta olmak üzere bazı devlet hastanelerinde acil servislerdeki müşahede yataklarının yoğun bakım yatağına dönüştürüldüğü bilgisini aldık. Edirne’de boş yer olmadığı için hastalar yakın illerdeki hastanelere sevk edilmeye başlandı.

Hastanelerde yaşanan bir başka sıkıntı da şu: Covid-19 dışında gelen hastaları yatıracak yatak bulunamıyor. Servislerde de yatan ve yatması gereken hastalar olduğu için şu anda ek ünite açılmaya çalışılıyor” dedi.

YOĞUNLUK EVDEN HASTANEYE TAŞINDI

SES Rize Temsilciliği’nden ismini vermek istemeyen bir sağlık emekçisi ise yoğun bakımlar dolduğu için hastaların acil servislerde bekletildiğini belirtti. Sağlık emekçisi şunları kaydetti: “Filyasyon ekiplerinin gittiği hasta sayısında büyük fark var. 2-3 ay öncesinde günde yaklaşık 50 hasta bakılıyordu. Şimdi evlerde takip edilen hasta sayısı 10’a kadar düştü. Çünkü Rize’de yoğunluk evlerden hastanelere taşındı. Yoğun bakımlarda hiç yer yok. Covid-19 hastaları acilde bekletiliyor.”