Salgınla mücadelenin kilit noktalarından biri toplu taşıma araçlarında alınacak önlemler. DİSK Genel-İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal ve Belediye-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ömer Bolsoy, ulaşımda yaşanan sorunları BirGün’e anlattı.

Salgında en büyük risk ulaşım!

BirGün EGE

İzmir’de toplu ulaşımdaki yoğunluk halkı tedirgin etmeye devam ediyor. metro ve tramvayda özellikle işe gidiş ve geliş saatlerinde fiziksel mesafeyi korumak neredeyse imkânsız hale geliyor.

Kişi sayısının kontrol edilebilmesi için otobüslere turnike konulması çağrısında bulunan DİSK Genel-İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, “Otobüslerin ilk hareket anında içeride kaç kişi olduğunu parmakla sayarak da olsa tespit edebilmeye çalışıyoruz. Bu da çok sağlıklı olmuyor. Bu salgın daha sürecek. Bunun için kalıcı çözümler üretmek gerekir. Gerek salgın sürecinde gerekse salgından sonra metro ve İZBAN’da turnike sistemi uygulanabilir. Ama tam onun gibi de değil. Sayı dolduğunda sistem kendini kilitleyecek. Böylelikle biz şoförler olarak bu konuyla uğraşmamış olacağız. Serbest biniş kartlarını, nüfus cüzdanlarını kontrol etmek zorunda kalmayacağız. En önemlisi, iniş kapılarına konulacak sensörün de yardımıyla, içerideki yolcu sayısının kontrolünü sağlar, kavgaların da önüne geçmiş oluruz" diye konuştu.


GENELGELERE UYULMASI MÜMKÜN DEĞİL

Genelgelere uyabilmelerinin bugünkü şartlarda mümkün olmadığını söyleyen Topal, “Genelgeler havada uçuşuyor; şu kadar yolcu alacaksın, yan yana kimse oturmayacak, ayakta yolcu sınırı aşılmayacak, gibi. Bu şartları yerine getirmemiz, içerideki yolcu sayısını doğru tutturmanın mümkün olmadığını defalarca anlattık. İlk binişlerde sayıyı tutturabiliyoruz. İlkel şartlarla bunu sayıyoruz. İlerleyen duraklarda dört tane kapı birden çalışıyor. Bir kapıdan biniş var, diğer üçünden inişler yapılıyor. Sizin o saatten sonra o sayıyı tutturmanız imkânsızlaşıyor. Aynadan hem binene, hem de inene bakacaksınız. Bunu elektronik sisteme almadığınız müddetçe, genelgelerin getirdiği şartların sağlanması mümkün olamaz. Bazı Avrupa ülkelerinde turnike sistemi var.” şeklinde konuştu.

TEST YAPTIRAMADIK

Belediye-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ömer Bolsoy ise işverenle ortak çalışma fırsatının yaratılmasının sorunları aşmada kolaylaştırıcı olduğunu söyledi. Belsoy, “Sendikamız ve İZULAŞ genel müdürlüğümüz bu süreçte istişareyi ve planlamayı en üst seviyeye çıkartarak ilk vakadan sonra hemen maske dağıtımı yaptık. Bu güne kadar toplamda personelimize 225 bin adet maske, bin 700 kutu koruyucu eldiven, bin adet yüz siperliği ve araçların içine toplam 5 bin 400 litre dezenfektan kullanılmıştır. Dünyayı saran bu virüse karşı ne kadar önlem alırsak alalım bulaşan arkadaşlarımız olmuştur. Bu güne kadar 30'a yakın arkadaşımızın testi pozitif çıktı. Neredeyse 100'den fazla arkadaşımız evde karantinada kaldı ama çok şükür hiç bir arkadaşımıza bir şey olmadı. Bu olayların üstüne şirket tarafından İl Sağlık Müdürlüğü’ne 2 kere bütün personeli test ettirelim diye yazı yazdırdık ama maalesef 2 yazıyı da ret cevabı geldi. Sağlık personelinden sonra en riskli işi yapmamıza rağmen test yatıramadık” ifadelerine yer verdi.