Salgında ikinci dalgayı yaşayan İran’da Sağlık Bakanı Yardımcısı İreç Herirçi, “Bu virüs bir şaka değil ve ciddi bir şekilde insanları öldürüyor. Son zamanlarda hastanelerde yoğun bakım ve genç hasta sayısında bir artış var” dedi. Herirçi ayrıca, kısıtlamaların eski haline dönmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi

Salgında ikinci dalgayı yaşayan İran’da kısıtlamalar eski haline dönüyor

İran Sağlık Bakanı Yardımcısı İreç Herirçi, ülkede koronavirüsün görülme sıklığı ve artan ölüm rakamlarına işaret ederek, “Bazı kısıtlamaların eski haline getirilmesi kaçınılmazdır. Nitekim Koronavirüs ile Mücadele Merkezi de bunu onaylamıştır. Şu an 6 eyalet ve Tahran eyaletinde bu konuda talepler mevcut” diye konuştu.

VAKALARIN ARTMASINDAN HALK SORUMLU TUTULDU

İHA'nın aktardığına göre, Herirçi, bazı kısıtlamaları kaldırmaya mecbur kaldıklarını söyleyerek, “Bir günde 162 kişinin ölümüne sebep olan faktörlerden biri geçtiğimiz Ramazan Bayramı tatili ve virüsün pik seviyede olduğu eyaletlerde yapılan kutlamalardır. 162 sayısını bir yıldaki gün sayısıyla çarparsak, ne kadar ölümle karşılaşacağız? Ölüm sayısı günde 100 olsa bile, yılda yaklaşık 36 bin ölüme yol açacaktır” ifadelerini kullandı. En iyimser tahminin Covid-19 aşısının 12 ila 14 ay içinde mevcut olabileceği olduğunu söyleyen Herirçi, “Beklenmedik bir şey olmadıkça bu virüsle ve ölüm oranıyla karşı karşıya kalacağız” dedi.

Sağlık Bakanı Yardımcısı İreç Herirçi, “Bu virüs bir şaka değil ve ciddi bir şekilde insanları öldürüyor. Son zamanlarda hastanelerde yoğun bakım ve genç hasta sayısında bir artış var. Bütün bunlar bir uyarı ve insanlar bu sorunu bir şaka olarak düşünmemelidir” açıklamasında bulundu.

‘ENFEKTE VAKALARINDA ARTIŞLA KARŞILAŞACAĞIZ’

Hastaneye yatış ve ölüm oranlarındaki artışın kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte insanların sağlık protokollerine uymamasının bir sonucu olduğunu savunan Herirçi, “Bu olanlar şaka değil. Sosyal teması azalttığımız kadar maske kullanmıyoruz, kişisel hijyen kurallarını uygulamıyoruz, enfekte vakalarında bir artışla karşılaşacağız. Sağlık Bakanlığındaki hedefimiz tek haneli ölüm istatistiklerine ulaşmaktı ancak üç haneli ölüm rakamlarından bu yana neredeyse iki hafta geçti" dedi.

İRAN’DA İKİNCİ DALGA NEDEN YAŞANDI?

Koronavirüsün en çok etkilediği ülkelerden olan İran’da atılan erken ‘normalleşme’ adımları salgında ikinci dalgayı da beraberinde getirmiş oldu. İlk olarak 19 Mayıs’ta görülmeye başlanan vakaların ardından koronavirüsün en çok etkilediği ülkelerden olan İran’da erken atılmaya başlanan ‘normalleşme’ adımları salgında ikinci dalgayı da beraberinde getirmiş oldu.

Ülkede 2 Mayıs'ta 802 olarak bildirilen vaka sayısı, yasakların kalkmasıyla mayıs ayı sonuna doğru 2 binlerin üzerine kadar çıktı.

İRAN’DA SON DURUM

Covid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, İran’da vaka sayısı 225 bin 205’e, can kaybı ise 10 bin 670’e ulaştı. Öte yandan maske zorunluluğu getirilen ülkede, bazı bölgelerde ise yeniden kısıtlama uygulanacak.