Salgın nedeniyle önemi daha da artan iklimlendirme konusunda TMMOB Makina Mühendisleri Odası çatısı altında İklimlendirme Teknik Kurulu oluşturuldu

Salgında iklimlendirmenin önemi: İklimlendirme Teknik Kurulu oluşturuldu

BirGün/Ankara

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı (ISKAV), İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği (MTMD), Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) ve Tesis Yönetim Derneği (TRFMA) ile farklı mühendislik disiplinlerini bünyesinde barındıran Mühendis ve Mimar Kadınlar Derneği (MÜKAD) ile öncelikli olarak pandemi önlemlerine yönelik çalışmalar yapmak için MMO çatısı altında ortak İklimlendirme Teknik Kurulu oluşturulduğunu açıkladı.

MMO Başkanı Yener, İklimlendirme Teknik Kurulu’nun “Pandemi sürecinde yaşanan gelişmeleri çok yakından takip ederek, özellikle iklimlendirme sistemleri ile ilgili bir takım yanlış bilgilendirme ve uygulamaların önüne geçmek maksadıyla kurulduğunun” altını çizdi.

ÖNLEMLER İÇİN YÖNERGELER OLUŞTURULACAK

MMO Başkanı Yener, İklimlendirme Teknik kurulu’nun “Hastane ve sağlık yapıları, oteller, alışveriş merkezleri, askeri ve lojistik yapılar, spor tesisleri, yüzme havuzları, okullar ve eğitim tesisleri, konutlar, fabrikalar ve endüstriyel tesisler ile düğün salonu, restoran, disco ve barlar olmak üzere ayrı başlıklar halinde bu yapılarda hangi önlemlerin alınması ve neler yapılması gerektiği ile ilgili yönergeler oluşturulacağını” belirtti.

Yönergelerin takibi ve kontrolü için usul ve esaslar belirleneceğini de vurgulayan Yener, “Bu yapılarla ilgili uluslararası kuruluşlar ve bu kuruluşların yayınları takip edilecektir. Mevcut yapılar ve yeni projelerde olası pandemi senaryolarına göre koşul ve kriterler belirlenecektir” dedi.

KURUL, İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİNİ VASIFLANDIRACAK"

“İklimlendirme Teknik Kurulumuz çalışmalarını mevcut yapılar ve proje aşamasındaki yapılar olmak üzere iki ana başlıkta toplayacaktır. Ayrıca toplu taşıma araçlarında doğru havalandırma ve bireysel taşıtlarda doğru havalandırma sistemleri konularında da incelemeler yapacaktır” diyen Yener, şu açıklamayı yaptı:

“Ortaya çıkan raporların ilgili kurum ve kuruluşlar ve toplumla paylaşılması hedeflenmiştir. İklimlendirme Teknik Kurulu Odamızın sektör dernek ve vakıflarıyla (ISKAV, İSKİD, MTMD, TRFMA, MÜKAD ve TTMD ile) oluşturduğu İklimlendirme Teknik Kurulu belirli aralıklarla kamuoyunu bilgilendiren açıklamalar yapacak, yapılan denetlemeler varsa sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacak ve gönüllülük esasıyla kendisine başvuru yapacak ortak kullanımlı kapalı alanlara sahip yapıların inceleme sonuçlarını yapı sahipleri veya işletmecileri ile paylaşıp iç hava kalitesi yönünden iklimlendirme sistemini vasıflandıracaktır.”