CHP’li üyelerin oylarıyla yapımına onay verilen RES inşaatının uzun zamandır kaçak şekilde sürdürüldüğü ortaya çıktı. Çanakkale CHP İl Başkanı Ural, yaşananlara tepki gösterdi

Salgında kaçak inşaat!

GÖKAY BAŞCAN

Çanakkale İl Genel Meclisi’nde CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla yapı izni verilen Saros Rüzgar Enerjisi Santralı (RES) Projesi’nin kaçak şekilde inşaatının sürdüğü ortaya çıktı. Projenin il genel meclisinde geçen pazartesi günü onaylanmasına rağmen inşaatın büyük kısmının kaçak şekilde bitirildiği belirtildi.

Borusan Enerji tarafından Çanakkale’de yapılmak istenen RES projesi için imar izni, çoğunluğu CHP’li meclis üyelerinin oluşturduğu Çanakkale İl Genel Meclisi tarafından onaylandı. Daha önce iki kez reddedilen projeye, pandemi günlerinde olağanüstü toplanan meclis toplantısında, AKP ve MHP blokuna CHP üyeleri destek verdi.

MECLİS ÜYELERİ ÖZELEŞTİRİ YAPMALI

Projenin yapı izni olmadan kaçak şekilde yapılmasına ve meclis üyelerinin yapı izni vermesine tepki gösteren CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural “Bu kararda bölgesel nedenler, siyasi anlayış farklılıkları ile karara farklı bakan, etkilenerek karar veren arkadaşlarımız da bizim mücadele ve yol arkadaşlarımızdır. Bu arkadaşlarımızı da bu yerlere biz getirdik. Eleştiri ve öz eleştiride bulunacaklardır. Kendilerinin partimize karşı duydukları sorumlulukla hareket etmelerini beklemekteyiz” diye konuştu.

ŞİRKET GARANTİYİ NEREDEN ALDI?

Projeyi kaçak şekilde sürdüren şirketin, onay garantisini nereden aldığını soran Ural, sözlerini şöyle sürdürdü: “İmar izni olmayan bir yatırımcının, sanki tüm izinleri almış, yarın montaj başlayacakmış gibi yollar yaptırdığını, temeller kazdırıp, demirleri bağladığını, enerji nakil kanallarının kazılarının yapıldığını hatta orman yolu olmayan yolları dahi açtırdığını görüyoruz. Şirket habitatı yok ediyor ve İl Genel Meclisi’nin iradesini de yok sayıyor. Yapılan işlem yasa dışıdır. Ancak şirketin bu yasa dışı inşaat işini görmeyen, gerçekleştirdiği orman ekosistem ve habitat katliamını saptayıp kayıt altına almayan başta Çanakkale Valiliği, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi olmak üzere, tüm ilgili kurum, kuruluş ve kişiler de suç işlemiştir.”