Meslek örgütleri, 20 Haziran ve 27 Haziran’da düzenlenecek LGS ile YKS’ye ilişkin ortak açıklama yaptı. Salgın döneminde yapılacak merkezi sınavların sağlık açısından birçok risk taşıdığını kaydeden meslek örgütlerinin açıklamasında, “Üç saat boyunca maske kullanımı, alerjisi olanlarda solunuma etkisi nedeniyle performansı etkiler” denildi

Salgında merkezi sınav risk taşıyor


BirGün/Ankara
DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İKK, ile Ankara ve Ankara Tabip Odası, 20 Haziran’da gerçekleştirilecek LGS ve 27 Haziran’da yapılacak YKS’ye ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, salgının henüz kontrol altına alınamadığı bir dönemde yapılacak merkezi sınavların sağlık açısından birçok risk taşıdığı kaydedildi.

Meslek örgütlerinin açıklamasında, velilerin çocuklarının sağlıkları ve sınav performanslarıyla ilgili endişe içerisinde olduğu belirtildi. Üç aya yakın bir süredir sokağa çıkma yasağı uygulaması devam eden 20 yaş altı genç nüfusun YKS ve LGS günü sokağa çıkacağının altı çizilerek, “Her öğrencinin yanında en az bir veli ile sınava gideceği düşünüldüğünde, buna sınav günü görev yapacak olan 700 binden fazla sınav görevlisi ve kolluk güçleri de eklenirse her sınav günü 5- 6 milyon civarında kişi dışarıda olacağı şimdiden bellidir. Her vatandaşın özel aracı olmadığından toplu taşıma kullanmak zorunluluğu ve buna eklenen sınav telaşı sosyal mesafenin korunmasını zorlaştıracaktır” ifadeleri kullanıldı.


SIKI ÖNLEM VE DENETİM GEREKLİ
Sınav günleri velilerin okul bahçesine alınmamasının çözüm olamayacağının altını çizen meslek örgütlerinin ortak açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Sınav binalarına girişte alınacak önlemlerin ne derece sağlıklı olacağı, ateş ölçümlerinin anlamlı olup olmadığı, üst araması yapılacaksa temas artacağından korunmanın nasıl olacağı tartışmalıdır. Arama yapılmazsa bu defa da sınav güvenliğinin riske atılması söz konusudur. Sınavların yapılacağı derslikler/ salonlar da ayrı sorunlar olup nicelik ve nitelik açısından sıkı önlemler ve denetimler gerektirmektedir. Her şeyden önce derslik sayıları sınava girecek öğrencilerin sosyal mesafelere uygun olarak oturacağı şekilde artırılmalıdır.

Yine de üç saat yoğun mental strese bağlı daha sık soluma ile geçirilecek süre boyunca aynı havanın solunması, bu sürede öksürme ve aksırma ile havaya mikro damlacık yayılımının olacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Kaldı ki üç saat boyunca sürekli maske kullanımının maskelerde oluşan nemlenme, CO2 havuzu oluşumuna bağlı riskler, alerjisi olanlarda solunuma etkileri nedeni ile sınav performansını etkileyeceği ortadadır.”