Maske ve HES kodu da dahil tüm salgın önlemlerinin kaldırılmasına ilişkin genelge yayımlandı. TÜSAD’dan Doç. Dr. Turan, “Amaç sadece normalleşmeye adım atmak mı? Yoksa turizm sezonu geliyor diye mi bu karar alındı?” diye sordu.

Salgında yeni dönem: "Turizm için mi bu karar alındı?"

Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığı’nın maske ve HES kodu da dâhil neredeyse tüm salgın önlemlerini kaldırma kararının ardından, konuyla ilgili genelge dün yayımlandı. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen genelgede HES kodu sorgulaması ve negatif PCR test sonucu istenilmesine ilişkin uygulamaların 3 Mart itibarıyla sonlandırıldığı bildirildi.

Genelgeye göre, bundan böyle açık alanlar ile sosyal mesafenin uygulanabildiği ve uygun havalandırma koşullarının bulunduğu kapalı yerlerde maske kullanma zorunluluğu uygulanmayacak. belirtiliyor. Ancak havalandırma koşullarının uygun olup olmadığının nasıl saptanacağı belirsiz. Öte yandan yeni bir karar alınıncaya kadar okul, hastane, sinema, tiyatro gibi kapalı yerler ile otobüs, minibüs, servis, tren, metro, vapur, uçak gibi her türlü toplu ulaşım aracında (şehirler arası dahil) maske kullanım zorunluluğu devam edecek.

turizm-icin-mi-bu-karar-alindi-987903-1.
Toplu taşıma araçlarında maske zorunluluğu devam edecek

VİRÜS SERBESTÇE GEZECEK

Alışveriş merkezleri, tiyatro, halı saha gibi belirli alanlara girecek veya toplu ulaşım araçlarını kullanacak kişilere yönelik HES kodu sorgulaması uygulaması sona erdi. Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ya da son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden uçakla seyahat gibi durumlarda artık negatif PCR test sonucu istenmeyecek. Bundan böyle hastalık belirtisi olmayan kişilerden PCR testi talep edilmeyecek.

Genelgeyle sınır kapılarından Türkiye’ye girişte uygulanacak usul ve esaslar da yeniden düzenlendi. Buna göre hava yoluyla girişlerde, en az 2 doz aşı yaptırmış veya son 6 içinde hastalığı geçirmiş kişiler ya da son 72 saat içinde alınmış negatif PCR test sonucu ibraz edenler ya da son 48 saat içinde negatif antijen testi gösterenler karantinaya girmeyecek.

Kara, deniz ve demir yolu sınır kapılarından ülkeye giriş yapacak kişilerden herhangi bir belge istenmeyecek. Dış ticaretin olumsuz etkilenmemesi için uçak mürettebatı ve kilit personel, PCR testi ve karantina uygulamasından muaf tutulacak.

GÖZDEN GEÇİRİN

Sağlık örgütlerinin ‘yeni dönem kararlarına’ tepkisi ise sürüyor. Solunum Derneği TÜSAD, bu kararların hastalık kontrolünü zorlaştıracağını vurguladı. Salgının henüz bitmediğine ve aşılama oranlarının yetersizliğine dikkat çeken TÜSAD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Onur Turan, “Yeni kararların alınmasındaki amaç sadece normalleşmeye adım atmak mıdır? Yoksa gelmekte olan turizm sezonu öngörülerek, ekonomik kaygılarla mı bu kararlar alınmıştır? Sürü bağışıklığı modeline bir geçiş mi yapılmaktadır?” diye sordu. Mart ayıyla birlikte Avrupa’da ve dünyada açık havada maske kullanımının kaldırıldığını, ancak bu ülkelerde çift doz aşılama oranının yüzde 70-80’leri, hatırlatma dozu oranının ise yüzde 50-60’ları bulduğunu ifade eden Turan, şu bilgileri aktardı: “Türkiye’de aşılama oranı ise yüzde 60’larda ve hatırlatma dozu oranı ise 40’larda seyrediyor. Yani toplumsal bağışıklık için gereken düzeyden çok uzaktayız.”

Turan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu tedbirlerin devam etmesi, özellikle yaşlı, ek hastalığı olan sayısız vatandaşımızın hastalıktan korunabilmesi anlamına gelecek. Pandeminin geride kalmakta olduğu algısı yaratılıyor. Ayrıca, iyi havalandırılan ve mesafenin korunduğu kapalı ortamlarda maske zorunluluğunun kalkması da son derece muğlak bir karar. Mekânda mesafenin korunup korunmadığı, havalandırmanın yeterli olup olmadığı nasıl denetlenecek?”