Salgında birçok sektörde satışlar durma noktasına gelirken, enstrüman satışları arttı. Mağaza sahipleri, “Bu süreçte profesyonel müzisyen alıcaları kalmadı. Ancak hobi olarak ilgilenenlerin sayısı yükseldi” diyor.

Salgından nota gücüyle kurtuluş

Işıl ÇALIŞKAN

Müzik emekçileri pandemi nedeniyle bir yılı aşkın süredir işsiz. Enstrümanını satanlar, evini kapatıp ailesinin yanına yerleşenler, hatta yaşamına son verenler bile oldu. Devlet tarafından yeterli desteği göremeyen müzisyenler için zorlu süreç hâlâ bitmiş değil.

Konserlerden uzak kalan dinleyicilerin ise ruh sağlığını korumak için en büyük kurtarıcılarından biri yine müzik oldu. Gerek dinleyici olarak gerek şarkı söyleyerek gerekse enstrüman çalarak…

Müzisyenlerin bu zorlu sürecinin enstrüman mağazalarına nasıl yansıdığı ise şaşırtıcı bir sonuç doğurdu. Müzik mağazaları bu süreçte alışılanın aksine müzisyenlerden değil hobi amaçlı alınan enstrümanlardan gelir elde etti. Bu durum müzik derslerindeki artışı da beraberinde getirdi.

Ancak bu artışların hobi amaçlı olmasından kaynaklı bir doyum noktası olacağını belirten müzik mağazaları işletmecileri kaygılarını şöyle ifade ediyor: “Bize yaradı demek çok zor. Pandeminin başında insanlar yapacağı alışverişi yaptı. Pandeminin başlangıcıyla şu anki cirolarda fark olmaya başladı. Orada da bir doyum noktasına ulaşıyor. Bir sene daha devam ederse sonumuz kötü olacak.”

Sala Müzik’in işletmecisi Veysel Sala, Doremusic mağazasının yetkilisi Serhat Koyuncu ve piyano dersleri veren caz müzisyeni Ceyda Özbaşarel ile konuştuk.

PROFESYONEL ENSTRÜMAN SATIŞI DÜŞTÜ

salgindan-nota-gucuye-kurtulus-865709-1. Sala Müzik’in işletmecisi Veysel Sala, “Müzisyenler ekonomik açıdan çok zor durumda kaldı. Ama diğer taraftan eve kapananlar sıkılınca yeni hobiler edinmeye başladı. Enstrüman satışlarında ciddi bir artış yaşandı. Satışlarımız eskisine oranla 3 katına çıktı” diyor. Müzisyenlerin mağduriyetine dikkat çeken Sala, “Müzisyenler profesyonel ürünler alıyor. Bizde o ürünlerin satışı çok aşağı düştü. Ama başlangıç seviye orta kalite satışlar uçtu. Biz hep hedef kitlemizi müzisyenler olarak belirlemiştik hep onlara odaklanmıştık. Şimdi tersi oldu” diye konuşuyor. Gelirini online satış yöntemiyle elde ettiğini söyleyen Sala, “Perakende mağazada müşteri gelmiyor bile. Ama bizim altyapı online üzerine olduğu için bu süreçte bir sıkıntı yaşamadık. Eskiden günde 3-4 müşteri geliyordu şimdi hiç gelmiyor” diyor.

BİR SENE DAHA SÜRERSE SONUMUZ KÖTÜ

salgindan-nota-gucuye-kurtulus-865710-1.Doremusic mağazasının yetkilisi Serhat Koyuncu, “Döviz kurlarının yüksekliğini ve vergilerin ekstra artması ulaşılabilmeyi daha zorlu bir pozisyona soktu. Ama eve kapanan insanlar yeni hobilere yöneldi. Biz müzisyenleri kaybedip müzikle uğraşmak isteyip vakti olmayan, eve kapanan kişilerden müşteriler kazandık” diyor. İlk kapanma döneminde internet satışlarında çok büyük bir artış olduğunu söyleyen Koyuncu, sürecin devam etmesinin büyük zararlar doğuracağına dikkat çekiyor. Koyuncu, “Pandeminin başlangıcıyla şu anki cirolarda fark olmaya başladı. Orada da bir doyum noktasına ulaşıyor. Bir sene daha devam ederse sonumuz kötü olacak. İnsanların etkileşim içinde olması gerekiyor ki motive olabilsin” diyor.

KAFA DAĞITMAK İÇİN MÜZİĞE SIĞINDILAR

salgindan-nota-gucuye-kurtulus-865711-1. Caz müzisyeni Ceyda Özbaşarel, geçimini piyano dersleri vererek sağlıyor. Bu süreçte konserden gelir elde edemeyen Özbaşarel, maddi manevi sıkıntılar çektiğini aktarıyor. Pandemi sürecinde yaşadıklarını ise şöyle anlatıyor müzisyen: “Pandemiden önce ders verdiğim öğrencilerin bir kısmıyla devam edemedik. Buna rağmen yakın oturanlardan hızlıca öğrenci buldum. Bu öğrencilerden 2-3 tanesi yetişkin. Sanırım insanlar kafalarını dağıtmak için müziğe sığınmaya başladılar. Piyano gerçekten kafa açan bir şey. Düşünmeye, zekâya iyi geliyor. Umarım pandemiden sonra da insanlar müziğe, müzik öğrenmeye ilgi duyarlar.” İnsanların yüz yüze dersi daha çok tercih ettiklerini söyleyen Özbaşarel, sözlerini “Bunu aynı zamanda bir sosyalleşme yöntemi olarak görüyorlar” diye sonlandırıyor.