Isparta’da virüse yakalanan 268 yurttaşın 245’inin umreden dönenler olması, ihmalleri gözler önüne serdi. Türkiye’ye dönen 10 bin 670 umreci, “Evden çıkmayın” denilerek evlerine gönderilirken, erken dönmek isteyen vatandaşların talebinin dikkate alınmadığı iddia edildi

‘Salgının ana kaynağı umreciler’ iddiası

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Isparta’da Covid-19 test sonucu pozitif çıkan toplam 268 vatandaştan 245’inin umreden dönenler olduğunun ortaya çıkması, Türkiye’de koronavirüsün yayılmasında umrecilerin büyük etkisi olduğu iddialarını güçlendirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı, 27 Şubat’ta umre amaçlı seyahatlere izin verilmeyeceğini açıklasa da umreden dönen 10 bin 670 kişi, herhangi bir karantina işlemi uygulanmaksızın evlerine gönderildi. CHP Milletvekili Süleyman Bülbül, Türkiye’deki salgının ana kaynağının umrecilerin karantina altına alınmaması ve İran sınırının geç kapatılması olduğunu söyledi.

Resmi verilere göre, Mart ayında umre seyahatinden Türkiye’ye 21 bin dolayında yurttaş giriş yaptı. 15 Mart’ta umreden dönen ve sayıları 10 bin 330 olarak bildirilen vatandaşlar Ankara ve Konya’daki öğrenci yurtlarında karantina altını alınırken dışarı çıkmamaları önerilen 10 bin 670 umreciye memleketlerine gitmeleri için izin verildi.

UMRECİLER ERKEN DÖNMEK İSTEDİ

18 Mart’taki Cuma namazının kılınmasındaki ısrarı başta olmak üzere, koronavirüs ile mücadele sürecinde aldığı kararlarla eleştirilen Diyanet’in, umrecilerin kontrolünün sağlanmamasına ilişkin ihmali de iyice görünür oldu. İddiaya göre, salgının yayılmasından endişe eden umreciler, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ulaşarak dönüş tarihlerinin erkene alınmasını istedi. Diyanet Hac Genel Müdürlüğü, umrecilerin dönüşü için uçak ayarlanması, yeni biletlerin alınması ve tüm bu çalışmaların başkanlığa ekonomik yansımasını içeren bir rapor hazırladı. Raporda, erken dönüşün maliyeti 16 milyon TL olarak hesaplandı.

ERKEN DÖNÜŞ YOK

Diyanet yönetimi, 27 Şubat’ta umrecilerle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında, Suudi Arabistan’da koronavirüs vakasına rastlanmadığı ifade edilerek, “Umrecilerimizin ülkemize dönüş tarihleri ile ilgili değişiklik söz konusu değildir” denildi.

EVDE KARANTİNA OLMAZ

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, binlerce umrecinin, “Evden çıkmayın” denilerek ve kağıt imzalatılarak evlerine gönderilmesi ile ilgili olarak “Akrabaları bu vatandaşları ziyarete gitti, aileleri eve girip çıktı. ‘Evde karantina olmaz’ dedik, sözümüzü dinletemedik. Bu vatandaşların da izole edilmesi gerekiyordu” dedi. Bülbül, umrecilerin tümünün karantina altına alınmasına ilişkin Sağlık Bakanlığı ile defalarca görüşüldüğünü ancak çağrılarının yanıtsız kaldığını söyledi.

UMRECİLER VE İRAN SINIRI

Türkiye’deki salgının birinci kaynağının umreciler olduğunu söyleyen Bülbül, “Salgının ikinci kaynağı ise İran sınırı ve dolayısıyla Türkiye’de bulunan düzensiz göçmenler. İran sınırı geç kapatıldı, İran’dan havayolu ile gelen yolcular, hiçbir tedbir uygulanmaksızın içeri sokuldu” ifadelerini kullandı.